Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan aneks sporazuma

Nastavak saradnje Tuzlanskog kantona sa lječilištem Banjom Koviljačom

TK BANJA KOVILJACA

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača državna je bolnica koja nudi kvalitet i edukovano osoblje, kazao je direktor ove ustanove, prof.dr. Aleksandar Jokić

Višegodišnja saradnja Tuzlanskog kantona s poznatim lječilištem u Srbiji, Banjom Koviljačom učvršćena je potpisivanjem još jednog aneksa sporazuma o saradnji koji će građanima Tuzlanskog kantona omogućiti pogodnosti prilikom boravka u jednom od najstarijih i najluksuznijih lječilišta na Balkanu, Banji Koviljači.

Potpisali su ga ministar trgovine, turizama i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić i primarijus dr. Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača. Jačanje turizma, privrede, kulture i sporta zajednički je cilj u narednom periodu.

– Svakako treba napomenuti da je ovo kraj sa historijskim značajem a isto tako i TK ima svoja historijska naslijeđa. Što se tiče turizma u TK on je u porastu i možemo zajedničkim snagama parirati na tržištu Evrope, Rusije, Kine ili Dalekog istoka. Mi ćemo na Međunarodnom aerodromu Tuzla otvoriti i linije prema Dalekom istoku tako da i ovaj kraj može proširiti svoja privredna, turistička i bilo koja kretanja kada je u pitanju spajanje ljudi – izjavio je Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača državna je bolnica koja nudi kvalitet i edukovano osoblje, kazao je direktor ove ustanove, prof.dr. Aleksandar Jokić, prilikom obilaska kompleksa. Nedavno su obilježili i trideset godina od otvaranja dječijeg odjela. U protekle tri godine broj posjetitelja iz Tuzlanskog porastao je za 36 posto, što je, kako kaže dovoljan pokazatelj uspješne saradnje.

– Danas smo se dogovorili da saradnju proširimo i na druge sfere, ne samo na zdravstveni turizam nego da pokušamo da tu priču proširimo na sport, kulturu, privredu… Nadamo se da će ova saradnja biti intenzivnija i da će se ostale strukture društva i s jedne i sa druge strane uključiti i da će sve više gostiju dolaziti ne samo u Banju Koviljaču i Loznicu nego da će i dio naših gostiju odlučiti se da posjeti Tuzlu. I jedni i drugi imamo šta da ponudimo gostima – navodi prof Jokić.

U narednom periodu bi se trebala uspostaviti saradnja ovog s lječilištem Banja Ilidža u Gradačcu čime bi se stvorili uslovi za zajedničke prekogranične projekte i povlačenje novca iz EU fondova, kazao je ministar zdravstva Bahrudin Hadiefendić.

– Mislim da je zdravstveni turizam budućnost ovih krajeva i da možemo i jedni i drugi mnogima pružiti mnogo više nego što traže u nekim zemljama Evrope i svijeta. Optimista sam da će ova saradnja rezultirati i velikim projektima kojima ćemo u budućnosti biti svjedoci – naglasio je Hadžiefendić.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Srbija, ističe mogućnost realizacije velikog broja projekata prekogranične saradnje koji će donijeti benefite stanovništvu.

Potpisani aneks ugovora o saradnji građanima Tuzlanskog kantona omogućava liječenje u Banji Koviljači uz umanjenu cijenu od 10 posto i predstavlja još jedan uspješan vid prekogranične saradnje između Tuzlanskog kantona i zdravstvenih ustanova iz Republike Srbije.