Naučnom konferencijom obilježeno 66 godina Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

ekonomski fakultet – godisnjica

Organizacijom devete međunarodne konferencije ICES2018 Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) danas obilježava 66 godina uspješnog rada.

ICES2018 je internacionalna konferencija koja, prema riječima dekanese EFSA Jasmine Selimović, okuplja renomirane eksperte akademskog i poslovnog svijeta koji diskutuju o problemima i istraživanjima u ekonomiji i poslovanju.

-Pored našeg nastavnog rada koji je naše primarno djelovanje, naučno istraživački rad je nešto što EFSA njeguje. U tom kontekstu je i ova konferencija koja će ponuditi praktična rješenja i odgovore na ono što su pitanja s kojima se susreću sve zemlje u razvoju – istakla je Selimović dodajući da će na konferenciji biti predstavljeni radovi i istraživanja iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Ovogodišnji uvodničar je profesor sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Maks Tajnikar, bivši ministar privrede Slovenije, koji se osvrnuo na neke slabosti našeg društva, kao što je nejednaka raspodjela dohotka.

– Prije četiri godina bio sam također uvodničar na sličnoj konferenciji i tada sam govorio o politici ‘zatezanja kaiša’ i na koji način da se održi privredni rast, kao i o zaposlenosti i nezaposlenost. Ako posmatram period prije četiri godine dosada mogu reći da se na zapadnom Balkanu nije desilo ništa naročito novo – naveo je Tajnikar.

Prema statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Tajnikar je podsjetio da je u BiH prosječna neto plata oko 430 eura, te da slično i u Srbiji. U Hrvatskoj ta plata iznosi oko 850 eura, a u Sloveniji je u nekim mjesecima dostizala do 1.100 eura, dok je u Austriji prosječna neto plata oko 2.300 eura.

– Jedno od velikih pitanja za sve naše države uključujući i Sloveniju jeste – zašto su tako velike razlike. Pokušat ću ove godine da pokažem odakle dolazi do tog raskoraka u neto platama. Obično se govori da smo manje produktivni, ali kada se napravi detaljnija analiza vidi se da zapravo problem nije samo sa produktivonšću nego da treba uzeti u obzir i strukturu privrede – dodao je Tajniker.

Naime, postoje neki sektori koji nisu dovoljno konkurentni u Evropi i morali bi, naveo je Tajnikar, napraviti velike promjene, a takvi procesi traže dosta vremena.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani i član redakcije žurnala “South East European Journal of Economics and Business“ Marko Pahor je kazao da će najbolji radovi sa današnje konferencije biti objavljeni u tom žurnalu.

Naglasio je da ekonomski fakulteti u Ljubljani i Sarajevu imaju dugogodišnju uspješnu saradnju u različitim oblastima.