Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne žele se “brukati pred svijetom”: Neće u čobane ni za 600 eura mjesečno

pastir

U Vojvodini niko neće u čobane ni za platu od 600 evra mjesečno, a oni koji prihvate taj posao kriju ga od okoline kao “zmija noge”.

Tako dva čobanina u selu Pavlovci, sremska opština Ruma, čuvanje 56 krava naplaćuju od mještana mjesečno po 56.000 dinara (oko 460 evra), ali ne žele da to neko zna.

Oni priznaju da čobanskom zaradom hrane djecu i porodicu, ali ni po koju cijenu ne žele da se o tom priča ili još više piše, da se ne bi brukali “pred svijetom”.

Kako piše novosadski “Dnevnik”, te čobane mještani ne bi mijenjali ni za šta na svijetu, jer svoj posao obavljaju više nego pošteno i savjesno.

Mještani banatskih sela muku muče da nađu čuvara ovaca, jer niko neće da se prihvati čobanskog štapa, ni za garantovanu zaradu od 200 do 600 eura mjesečno.

Sve to još više čudi kad se zna da u Banatu nekoliko stotina radno sposobnih ljudi prima socijalnu pomoć, koja je višestruko niža od ponuđene čobanske zarade.

Prema navodima “Dnevnika”, u slučaju čobana pobijedila je samo u Srbiji znana logika, da je bolje sjediti kući, nego raditi posao kojeg se stidiš, makar on bio više nego dobro plaćen.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je krajem juna ove godine, registrovano je 659.698 nezaposlenih.

Od tog broja jedna trećina su mladi, a više od polovina njih je bez osnovne ili sa osnovnom školom i zanatom.