Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poskupljuje struja

“Nećemo preživjeti”: Slijedi li nestašica i veliko poskupljenje pilećeg mesa u BiH?

peradarski sektor ftv

Neki proizvođači, da bi izbjegli gubitke, već najavljuju obustavu proizvodnje,

Najavljeno enormno poskupljenje električne energije za industriju, između ostalih, teško će pogoditi i sektor peradarske proizvodnje u BiH.

Iz krovne asocijacije još jednom upozoravaju nadležne da će ovo izazvati težak finansijski udarac koji ovaj sektor, koji godišnje sa 20.000 uposlenih proizvede 540 miliona jaja i 65.000 tona pilećeg mesa, teško može preživjeti. Neki proizvođači, da bi izbjegli gubitke, već najavljuju obustavu proizvodnje, javlja Federalna.ba.

I u sektoru peradarske proizvodnje svjesni su, kažu, da je poskupljenje električne energije usljed povećanja cijena na svjetskom tržištu neminovno.

– I da će to biti na nivou deset ili 20 posto, ali ovo od 300 posto će sve sektore dovesti u nezavidan položaj i pitanje je uopće i preživljenja, ističe Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara u BiH.

Šta to konkretno znači kada su u pitanju finansijska opterećenja za pojedine proizvođače poput onoga u Tešnju koji upošljava 700 radnika.

– Sa milion i 400 plaćat ćemo tri miliona i 600 KM za struju. To je, pored poskupljenja stočne hrane, koje nas je zadesilo u posljednje dvije godine, od 53 posto sigurno najveći udar na našu proizvodnju. Mislim da ćemo dovesti u pitanje kompletnu proizvodnju. Možda će čak doći do obustave proizvodnje, upozorava Hazim Mujkić, direktor primarne proizvodnje u MI Madi Tešanj.

Uz oko 20.000 direktno ugroženih radnih mjesta, poskupljenje struje ugrozit će egistenciju i za oko 40.000 kooperanata.

– Farmer, da bi othranio 20.000 pilića, trošio je 800 maraka električne energije i pri tome imao plaću od hiljadu maraka. Sada, po novom obračunu, on će trošiti 2.000 maraka struje. Znači, njegova plaća koju je zarađivao ne može pokriti samo poskupljenje električne energije, a od čega da živi, radi i investira u razvoj ovog sektora, dodaje Jabandžić.

Iako su proizvođačima već počeli stizati novi cjenovnici eletkrične energije, privrednici se nadaju da će, imajući u vidu teške posljedice po ekonomiju, uslijediti korekcije cijena struje koje će privreda moći podnijeti.