Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Nedostatak radne snage najveći problem malim i srednjim preduzećima

banja luka sastanak

Petričević je nakon sastanka sa predstavnicima Agencije rekao je da mala i srednja preduzeća čine 80 odsto privrednih subjekata u RS-u zbog čega je cilj obezbjediti što bolji poslovni ambijent kako bi se omogućilo novo zapošljavanje

Najveći problem za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj je nedostatak radne snage i to u svim segmentima, zaključeno je danas prilikom posjete Vjekoslava Petričevića, ministra privrede i preduzetništva RS Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Petričević je nakon sastanka sa predstavnicima Agencije rekao je da mala i srednja preduzeća čine 80 odsto privrednih subjekata u RS-u zbog čega je cilj obezbjediti što bolji poslovni ambijent kako bi se omogućilo novo zapošljavanje.

Istakao je da su razgovarali o pogodnijoj poslovnoj klimi za privredni razvoj i najavio izmjene zakonskih rješenja kao bi između ostalog bile olakšane procedure za izvoz.

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za mala i srednja preduzeća rekao je da se pripremaju izmjene zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva pri čemu će ova agencija biti transformisana u razvojnu agenciju RS.

“Agencija će tim dobiti i nove nadležnosti kao što je promocija stranih investicija, bavićemo se pitanjima razvoja u opšte. Mi smo za to kadrovski osposobljeni i nastavićemo da budemo servis našoj privredi”, kazao je Đukić.

Prema njegovim riječima Agencija privrednicima pruža finansijsku i nefinansijsku podršku kroz set projekata. Naglasio je da je evidentan rast broja malih i srednjih preduzeća u svim oblastima.