Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predložene mjere

Nedostatak radne snage ozbiljno prijeti poslovanju u hotelijerstvu u KS

turizam hotelijeri ministar (1)

Hotelijeri su, između ostalog, ukazali na neophodnost redovnog snabdijevanja hotela vodom bez redukcija, posebno u jeku turističke sezone

Predstavnici Turističke zajednice (TZ) Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede KS upriličili su danas sastanak sa sarajevskim hotelijerima radi identifikacije ključnih problema s kojim se susreću, kao i sagledavanja mogućnosti za njihovo rješavanje.

Sastanku su prisustvovali resorni ministar Haris Bašić i predsjednik TZ Nermin Muzur, te vlasnici i direktori hotela Malak Reagency, Evropa, Bristol, Swiss Hotel, Grand, Termalna rivijera – Hills i Hollywood. Naglašen je značaj razvoja hotelijerstva i smještajnih kapaciteta za cjelokupnu turističku ponudu Kantona Sarajevo.

Hotelijeri su, između ostalog, ukazali na neophodnost redovnog snabdijevanja hotela vodom bez redukcija, posebno u jeku turističke sezone, zatim na potrebu uređenja javne rasvjete i turističke signalizacije, poboljšanja sigurnosne situacije u gradu, ali i rješavanja pitanja izuzetno nepovoljnih aerodromskih taksi.

Potrebno je, kako su naveli, organizovati i programe edukacije i prekvalifikacije radne snage čiji trenutni nedostatak ozbiljno prijeti poslovanju i opstanku hotelijerstva u Sarajevu.

Iz Ministarstva i Turističke zajednice najavili su skori zajednički projekt zapošljavanja mladih u oblasti turizma.

Izrazili su želju za nastavkom dijaloga o svim problemima sa sarajevskim hotelijerima i predstavnicima drugih privrednih subjekata u oblasti turizma radi unapređenja ove oblasti u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe KS.