DW

Nekvalifikovani radnici sa zapadnog Balkana i posao u Njemačkoj

radnici

Njemačka ambasada se nikako ne može zaobići. Samo se bez Ambasade može doći u Njemačku kao turista

Njemačka bi uskoro trebala produžiti posebnu dozvolu koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država Zapadnog Balkana u Njemačku. Šta to konkretno znači, pitali smo advokata Kasima Rašidovića.

“Takozvana Regulativa za Zapadni Balkan za nekvalifikovanu radnu snagu iz zemalja Zapadnog Balkana ne znači ništa posebno”, kaže advokat Kasim Rašidović i dodaje da”Pravila za Zapadni Balkanvaže samo za njih, dakle one koji nemaju nikakvu priznatu diplomu, a žele da dođu raditi u Njemačkoj. Ali, je važno da znaju da za tu kategoriju kandidata Njemačka ambasada preko Ureda za rad ovdje u Njemačkoj prvo radi provjeru da li ima neko s tim zanimanjem u Njemačkoj. Pošto je situacija na njemačkom tržitu rada, posebno sada zbog koronavirusa, još komplikovanija jer je veliki broj nekvalifikovanih radnika ostao bez posla, očekujem da to neće ići tako lako”, kaže za DW Kasim Rašidović.

Rašidović nije preveliki optimista da će se tek tako davati ulazne vize jer nekvalifikovane radne snage ima i u Njemačkoj.

“Njemačka ambasada se nikako ne može zaobići. Samo se bez Ambasade može doći u Njemačku kao turista. Za svaku drugu vrstu dolaska: spajanje porodice, studij, učenje jezika, traženje posla i slično, mora se odvijati preko njemačke Ambasade”, podsjeća Rašidović i i onima koji planiraju doći raditi u Njemačkoj preporučuje “da se ne trebaju oslanjati na kojekakve agencije koje obećavaju kule i gradove. Ni jedna agencija niti najbolji advokat nema službenu saradnju sa Ambasadom u Sarajevu ili Beogradu iako se neki tako predstavljaju.”