Nelogične cijene goriva: Jesu li vozači u BiH ponovo prevareni?

pumpadzija

Od početka godine cijene goriva u BiH znatno su skočile ponajviše zbog uvođenja dodatnih akciza, što je u više navrata izazvalo revolt vozača, pa i proteste na cestama.

Iako je novac prikupljen od akciza trebao biti uložen u putnu infrastrukturu, to se do sada nije desilo. Također, pojedini naftaši su pretjerano podigli cijene pravdajući to rastom akciza, zbog čega su vozači u proteklim mjesecima s pravom isticali da su prevareni, te da pojedini naftaši ostvaruju ekstra profit. Reagovala su entitetska ministarstva, te su naftaši u BiH snizili cijene, uglavnom za pet feninga iako su zatražena sniženja od pet do deset feninga.

No, na tome ne završavaju nelogičnosti u sektoru trgovine naftom i naftnim derivatima u BiH.

Naime, podaci svjetskih medija u protekla dva mjeseca jasno pokazuju značajan i kontinuiran pad cijena nafte. Logikom stvari cijene bi trebalo da padaju i u BiH. Međutim, to se nije desilo.

Cijene su ostale “stabilne”, što su za Fokus.ba potvrdili i u Federalnom ministarstvu trgovine.

„U Federaciji Bosne i Hercegovine prisutan je trend stabiliziranja cijena naftnih derivata“, naveli su iz ovog mininistarstva.

Dodaju da je nadležna inspekcija u proteklom periodu pojačala intenzitet nadzora  na benzinskim pumpama:

„To se čini s posebnim naglaskom na provjere da li se izložena cijena podudara sa cijenom na pumpnim aparatima za točenje, odnosno cijenom otisnutom na fiskalnom računima.“

Podsjećaju da je u proteklom periodu, po održavanju sastanka federalnog ministra trgovine s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji BiH došlo je do snižavanja cijena.

„Cijene naftnih derivata su snižene u rasponu od 0,05 KM/l-0,10 KM/litru, od kojih se većina odlučila za umanjenje za 0,05 KM/l“, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

No, od tada su prošla dva mjeseca. Dok su cijene u ta dva mjeseca u BiH uglavnom ostale na istom nivou, u nastavku pogledajte pad cijena nafte u svijetu za isti period.

Pad cijena američke WTI nafte od kraja juna do kraja augusta 2018:

– 29. juni – 74,15 dolara

– 6. juli – 73,80

– 13. juli – 71,01

– 20. juli – 70,46

– 27. juli – 68,69

– 3. august – 68,49

– 10. august – 67,63

– 17. august – 65,91

– 24. august – 68,72