Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema dogovora o povećanju najniže plaće u RS-u

placa

Socijalni partneri nisu ni danas dogovorili konačni iznos najniže plaće u Republici Srpskoj (RS).

Predsjedavajuća Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a Ranka Mišić rekla je da su napravili određene iskorake, ali da još nisu postigli dogovor. Ističe da će ovu priču završiti u periodu od 18. do 22. decembra, bez obzira na to kakav će biti iznos najniže zarade.

Trenutno je najniža plaća 395 KM, Sindikat traži da ona bude 418 KM, a poslovna zajednica ne pristaje na taj iznos i nudi 405 KM.

Mišić je na pres-konferenciji nakon Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a rekla da povećanje najniže plaće ne može ugroziti funkcionisanje realnog sektora.

Iz RS-a, upozorila je, odlazi kvalifikovana radna snaga.

– Ovo je posljedna šansa da se to promijeni – rekla je ona.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ističe da će biti povećan iznos najniže plaće, a njihov prijedlog je 405 KM.

– I taj iznos je iznad rasta prosječne plaće u RS. Želimo da pomognemo, ali najniža plaća ne može riješiti socijalne probleme – rekao je Škrebić.

Tvrdi da se povećanjem najniže plaće neće zaustaviti odlazak radnika iz RS-a, već da je neophodno promijeniti politički ambijent kako bi se razvila privreda i povećale investicije.

– Mislim da se ovdje radi o zloupotrebi najniže plaće – dodao je Škrebić.

I ministar rada Milenko Savanović ističe da će doći do povećanja najniže zarade u RS-u, ali nije siguran koji će to biti iznos, jer ostavljaju poslodavcima i sindikatu da se dogovore.

Neophodno je, kaže, da se razvija realni sektor i suzbije siva ekonomija.