Biznis

autobusi prazni

Nema vozača, putnika sve manje, autoprijevoznici ukidaju linije

13/02/2019

Najviše problema imaju manje firme koje prevoze putnike u prigradskom saobraćaju

Prijevoznici putnika u našoj zemlji posljednjih mjeseci muku muče s održavanjem linija. Zbog manjka vozača, visokih cijena goriva, ali i sve manjeg broja putnika, mnogi prijevoznici prinuđeni su gasiti linije.

Najviše problema imaju manje firme koje prevoze putnike u prigradskom saobraćaju. Posebno je situacija teška na sjeveru zemlje te u zapadnoj Hercegovini, gdje sela ostaju pusta, piše Dnevni avaz.

Direktor dobojskog preduzeća „Trebava ekspres“ Vlado Jaćimović potvrdio nam je da je prošle godine ostao bez desetak vozača, koji su otišli raditi u Sloveniju i Njemačku.

– Posla je sve manje. Već sada smo ukinuli pola linija. Sve je manje i vozača i putnika. Odlazi narod, autobusi su nam prazni – kaže Jaćimović.

Rješenje vidi u pomoći države. Smatra da bi domaći prijevoznici hitno trebali dobiti poticaj, kako bi radnici imali više plaće, a poslodavci mogućnost da ih zadrže.

– Sada pokušavamo preživjeti. Ako ne budemo dobili podršku, bojim se da ću morati ugasiti preduzeće – dodaje Jaćimović.

S istim problemima suočeni su i prijevoznici koji rade u međugradskim linijama. Direktor preduzeća „Transturist“ Tuzla Nedžad Siočić kazao je za „Avaz“ da se porast cijene goriva odrazio i na poslovanje.

– Ne možemo planirati kupovinu novih vozila. Nekad su se otimali za posao kod nas. Ljudi odlaze u inostranstvo zbog viših primanja i stalnog posla – kaže Siočić.

– S manjkom putnika i nedostatkom kadra te ukidanjem linija u posljednje dvije godine posebno su suočene manje kompanije. Veće firme nekako se uspijevaju izboriti. Da ne bismo izgubili vozače, formirali smo vlastitu školu, gdje ljude stalno educiramo i pripremamo za posao – rekao je generalni direktor „Centrotrans-Eurolinesa“ Safudin Čengić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.