Biznis

Ministar ekonomije BiH

Nema zabrane uvoza mesa iz EU, Košarac tvrdi da je ovo “dobar momenat da se zaštiti bh. proizvodnju”

08/02/2021

Apsolutno nema nikakvo upozorenje da će biti onemogućen izvoz pilećeg bijelog mesa i jaja za preradu iz BiH u zemlje EU, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac

Ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH) odbili su prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije (EU), o čemu je na konferenciji za medije u ponedjeljak govorio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, javlja Anadolu Agency (AA).

Košarac je kazao kako mu je žao što Vijeće ministara nije podržalo odluku.

”Mislim da je ovo bio dobar momenat da na temelju primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju budemo partneri Evropskoj uniji, ali ravnopravni, bez kompleksa”, naglasio je Košarac.

Dodao je kako se čini “da smo u jednom dijelu zarobljeni time šta će reći evropska delegacija u BiH i da ne želimo čuti šta kažu primarni proizvođači u bh. entitetima Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH (FBiH)“.

Košarac je kazao kako je ova odluka tretirana na najbolji mogući način, da se zadovolje potrebe primarne proizvodnje u RS i FBiH kroz uvođenje određenih taksi i carina onakvih kakve su bile prije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodao je kako je riječ o hrabrom prijedlogu, ali da on nije dobio podršku u Vijeću ministara BiH.

Košarac je osvrnuvši se samo na jednu tarifnu oznaku koja je predložena, podsjetio i kako je u 2005. vrijednost robe koja je uvezena u BiH, bila 40.492 KM, da bi 2018. godini u ime iste tarifne oznake u BiH bilo uvezeno 98.401.946 KM.

”Na temelju informacija i zaključka Vlade Republike Srpske, ovu smo odluku pokrenuli na Vijeću ministara sa ciljem da donesemo odluku i u konsultacijama, koje su neophodne, s evropskom delegacijom ova pitanja riješimo na najbolji mogući način”, pojasnio je Košarac.

Dodao je kako je planirano da se donese mjera privremenog karaktera do 200 dana, a postoje inicijative da se donesu i mjere do dvije godine.

”Ukoliko i takvi prijedlozi legitimno dođu, spreman sam isto tako, kao i ovu odluku, predložiti na Vijeću ministara jer smatram da trebamo čuvati primarne kapacitete u FBiH i RS”, rekao je Košarac.

Naveo je kako postoji bojazan drugih da će biti ugroženi mesoprerađivački kapaciteti u BiH, a druga da će postojati recipročne mjere EU.

Ipak, Košarac smatra da treba razgovarati s EU i na temelju analiza, činjenica i statistike, otvoriti ta pitanja na najkvalitetniji način, apostrofirajući da je za BiH tržište EU veoma značajno.

”Primarna uloga jeste da zaštitimo domaću proizvodnju cijeneći i one špekulacije koje dolaze tome da ukoliko se uvedu takse i puna carinska stopa da će doći do poskupljenja osnovnih proizvoda iz tih mesoprerađivačkih kapaciteta. Nije tačno. Mislim da smo donošenjem ove odluke imali prostora da otvorimo konsultacije, argumentima ukažemo na činjenice i da se jednostavno već jednom ponašamo kao partneri EU, a ne kao prvačići samo da zapisujemo i prihvatamo ono što EU kaže, a da pri tome ostavljamo posljedice na naše primarne proizvođače”, istakao je Košarac.

Odgovarajući na pitanja Košarac je kazao kako će nastaviti tragati za rješenjima i da neće odustati.

”Što se tiče izvoza pilećeg mesa u zemlje EU, opet nam je to nametnuta tema. Po dobijanju informacija iz medija, razgovarao sam s predstavnicima evropske delegacije u Sarajevu. Apsolutno nema nikakvo upozorenje da će biti onemogućen izvoz pilećeg bijelog mesa i jaja za preradu iz BiH u zemlje EU“, rekao je Košarac.

Dodao je kako ima otvoreno pitanje iz 2017. godine kada je riječ o interlaboratorijskim kontrolama i da će to pitanje rješavati zajedno s EU.

”Ali, ono što treba istaći je da naši proizvođači posao rade vrlo korektno u skladu s evropskim standardima, da su dosta sredstava uložili godinama i da niko nema pravo da ne radi svoj posao. Naravno zabrinjava i činjenica da određene referentne laboratorije pokušavaju da se izdignu iz onoga što jeste njihova zakonita obaveza i što je njihova nadležnost s aspekta odluke Vijeća ministara i to prepoznajemo”, kazao je Košarac ističući kako nikakvo zvanično upozorenje ni obavještenje ne postoji kada je u pitanju izvoz pilećeg mesa i industrijskih jaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.