Turistička zajednice KS

“Neophodno je što prije vakcinisati turističke radnike”

turisticki radnici_protest 1

Neupitno je da su medicinski radnici, starije osobe i rizične skupine prvi prioriteti, ali smatramo da bi nakon njih prioritet trebali imati turistički radnici, zajedno s novinarima, policajcima te drugim uposlenicima koji su, u sklopu svog posla, u direktnom i čestom kontaktu s velikim brojem ljudi

Turistička zajednica Kantona Sarajevo uputila je inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo da prilikom imunizacije stanovništva, zaposleni u turističkom sektoru budu jedan od prioriteta, kao što je to slučaj u zemalja iz susjedstva i svijeta.

Prema prijedlogu Kenana Magode, predsjedavajućeg Povjerenstva TZKS, ranijom vakcinacijom turitičkih djelatnika stvorile bi se predispozicije za razvoj turizma, a time i očuvanju radnih mjesta.

Neupitno je da su medicinski radnici, starije osobe i rizične skupine prvi prioriteti, ali smatramo da bi nakon njih prioritet trebali imati turistički radnici, zajedno s novinarima, policajcima te drugim uposlenicima koji su, u sklopu svog posla, u direktnom i čestom kontaktu s velikim brojem ljudi.

Vakcinacijom turističkih radnika, povećala bi se mogućnost uspješnije predstojeće turističke sezone, kao i interesovanje turista za posjetu Sarajeva i drugih turističkih destinacija u BiH. U procesu oporavka turističkog sektora od izuzetne važnosti je opravdati dobijenu #SafeTravel oznaku, odnosno uspostaviti kvalitetne i sigurne uslove boravka svim turistima koji posjete Kanton Sarajevo.

Podsjetimo, turizam je najbrža rastuća grana privrede čiji je prihod u 2019. godini, prema podacima Centralne banke BiH, iznosio više od 2 milijarde KM. Od toga, Kanton Sarajevo, kao turistička destinacija, čini polovinu turističkog prometa u BiH. Uslijed pandemije, promet turista u KS tokom 2020. godine pao je za gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu, što je dovelo i do gubitka velikog broja radnih mjesta u turističkom sektoru.