Nepovoljan politički i privredni ambijent za investitore u BiH

branimir-muidza222

Predsjednik Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini Branimir Muidža rješenje za poboljšanje bh. poslovnog sektora vidi samo u uređenju kompletnog ambijenta. U parcijalnom rješavanju problema ne vidi izlaz.

On je na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” bio uvodničar, a razgovarali su o temi unaprjeđenja poslovne klime u BiH.

Istakao je da je pozitivno to što ova i slične teme, odnosno kako privući strane investitore i poboljšati poslovni ambijent, konačno postaju prioritetne kod donosilaca političkih odluka.

Ponovio je da u BiH još uvijek nema povoljnog političkog i privrednog ambijenta koji bi privukao i domaće i strane investitore.

Podsjetio je na činjenicu da je od 2008. godine razina direktnih stranih investicija u padu, te da je trenutno pet puta manja nego što je bila 2007. godine.

Upitan da prokomentira novi Zakon o radu kazao je da to ne može biti dovoljno.

– Samo jedan zakon, bilo da je Zakon o radu ili neki drugi, ne može biti dovoljan. Veoma je važno da napravimo kompletan ambijent poslovanja, da se, na primjer, dozvole ne daju unutar 180 dana, nego da ih svedemo na 18 dana. Imamo poreznu nepredvidivost i još mnogo problema – istakao je.

Član ”Kruga 99” Ante Domazet izdvojio je četiri faktora za dobre strane direktne investicije: dobar makroekonomski ambijent u zemlji, dobra perspektiva određene industrije, dobra priprema odgovarajućih projekata i snažni investitori koji su lideri u svom poslu.