Sindikati

Nepovoljni razgovori s “Mittalom” ugrožavaju egzistenciju radnika

Arcelor Mittal

Plaće na Željeznici nisu povećavane još od 2007. godine i manje su nego u drugim preduzećima u javnom, ali i privatnom sektoru kao što je „Arcelor Mittal”

Sindikati Željeznica Republike Srpske (RS) izrazili su zabrinutost za egzistenciju tog javnog preduzeća, radnika i njihovih porodica, na koje može uticati, kako su naveli, ishod razgovora predstavnika Željeznica RS-a i „Arcelor Mittal“ Prijedor o povećanju cijene prijevoza rude na relaciji Omarska – Zenica.

Ističu da plaće na Željeznici nisu povećavane još od 2007. godine i manje su nego u drugim preduzećima u javnom, ali i privatnom sektoru kao što je „Arcelor Mittal”.

Smatraju da je povećanje cijene prijevoza rude opravdano, jer se nisu mijenjane još od 2014. godine, dok je u istom periodu više puta došlo do povećanja cijene energenata (nafte), povećani su troškovi radne snage, a najavljeno je i poskupljenje cijene električne energije.

Za sve to vrijeme plaće zaposlenih na Željeznici, kako dodaju, nisu povećavane.

– Mišljenja smo da Željeznice i „Arcelor Mittal“ kao dugoročni partneri trebaju pronaći obostrano povoljno i najbolje rješenje u interesu oba privredna sistema, pri tome u međusobnoj komunikaciji isključujući nekorektnosti i političku manipulaciju – navodi se u saopćenju sindikatalaca Željeznica.

Početkom marta proizvodnja rude u Omarskoj je bila obustavljena, jer nije bio postignut dogovor o cijeni transporta i količini rude koja se planira prevoziti od Prijedora do Zenice.