Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neto dobit Lufthanse u prvih šest mjeseci prepolovljena

lufthansa

Neto dobit Lufthanse u prvih je šest mjeseci 2016. smanjena za 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 429 miliona eura, pokazalo je finansijsko izvješće.

U istom razdoblju prošle godine neto dobit je iznosila 954 miliona eura dijelom zahvaljujući iznosu od 503 miliona eura povezanom s ranijom zamjenom konvertibilnih obveznica.

No, iz njemačke kompanije poručuju da je dobit poboljšana kada se isključe jednokratne stavke, zahvaljujući disciplini u pogledu troškova i nižim cijenama goriva. U drugoj polovini godine planiraju smanjiti jedinične troškove, ne uključujući one povezane s gorivom i valutama, u rasponu od dva i tri posto, nakon što su u prvom polugodištu jedinični troškovi smanjeni 1,3 posto.

Lufthansa je u ponedjeljak postigla novi dogovor o plaćama i penzijama za kabinsko osoblje, a nastavlja pregovore s pilotima u vezi plaća i uslova.
Iz Lufthanse su ujedno ponovili ranije upozorenje da će strahovi od terorizma pritisnuti buking i dobit u drugoj polovini godine. U 2016. godini tako očekuju nižu prilagođenu dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) u odnosu na godinu ranije, kada je iznosila nešto iznad 1,8 milijardi eura.

I druge značajnije europske zrakoplovne kompanije pogođene su napadima i Brexitom, pa su srezale svoje planove rasta zbog pritisaka na cijene.