Njemačka aviokompanija

Neto gubitak Lufthansa Group povećan na 2,1 milijardu eura

Lufthansa

Neto gubitak Lufthansa Group veći je za 514 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2019. godine te sada iznosi 2,1 milijardu eura

Njemačka aviokompanija Lufthansa Group objavila je da je pretrpjela ogromne finansijske gubitke zbog globalnih ograničenja putovanja izazvanih pandemijom koronavirusa (COVID-19), prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Lufthansa Group navodi se da je neto gubitak kompanije u prvom kvartalu povećan na 2,1 milijardu eura.

Prihodi kompanije pali su za 18 posto u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti kvartal prošle godine, sa 7,84 milijarde eura na 6,44 milijarde.

Neto gubitak Lufthansa Group veći je za 514 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2019. godine te sada iznosi 2,1 milijardu eura.

Lufthansa je u prvom kvartalu 2019. godine objavila gubitak od 342 miliona eura.

Carsten Spohr, CEO Lufthansa Groupe, podsjetio je da globalni zračni promet posljednjih mjeseci praktično zaustavljen zbog pandemije COVID-19.

“Sve to je izazvalo neviđeni utjecaj na naše tromjesečne finansijske rezultate. Stoga moramo poduzeti sveobuhvatne mjere restrukturiranja kako bismo odgovorili na spor oporavak po pitanju potražnje”, kazao je Spohr.

Nadzorni odbor Lufthanse 1. juna odobrio je finansijski paket njemačke vlade u iznosu od devet milijardi eura.

Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su aviokompanije pretrpjele velike gubitke.