Biznis

GIZ

Neupitan značaj robotizacije za globalnu konkuretnost bh. privrede

25/08/2020

Webinare su vodili iskusni eksperti u oblasti automatizacije i robotizacije iz BiH i regiona: Amir Sabirović, Maja Hadžiselimović, Semir Herić, Edin Gaštan, te Franc Žaberl

DKR Njemački centar za robotiku Tuzla organizovao je tokom juna, jula i avgusta ove godine pet webinara o temi “Industrijska robotika i automatizacija” s ciljemu jačanja svijesti o mogućnostima koje sa sobom nosi digitalna transformacija i robotizacija u malim i srednjim preduzećima (MSP), ali i korištenja raspoloživih resursa u funkciji domaće privrede.

Ta aktivnost bila je dio kampanje „Covid-19 Response“, te je podržana od projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH koji uime njemačke vlade implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Ukupno je 100 učesnika učestvovalo u ovim digitalnim događajima.

– Očekuje se da će do 2022. godine gotovo četiri miliona industrijskih robota raditi u tvornicama širom svijeta. Ti će roboti igrati vitalnu ulogu u automatizaciji proizvodnje kako bi se ubrzala postkoronska privreda. U isto vrijeme, roboti pokreću potražnju i za kvalifikovanom radnom snagom. Obrazovni se sistemi moraju efikasno prilagoditi ovom zahtjevu – rečenica je iz saopćenja Međunarodnog saveza robotike koja savršeno oslikava budućnost proizvodnih pogona i trendove u zapošljavanju.

Iako je neupitan značaj robotizacije za globalnu konkuretnost privrede naše zemlje, još ne postoje egzaktni podaci o trenutnom stepenu robotizacije. Po riječima Almina Mališevića iz Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH, broj robota po broju zaposlenih u industriji je glavni parametar robotizacije industrija u svijetu.

-Iako ne postoje zvanični podaci o broju robota u kompanijama u Federaciji, može se kazati da BiH spada u grupu zemalja sa niskim stepenom robotizacije – dodao je Mališević.

Webinare su vodili iskusni eksperti u oblasti automatizacije i robotizacije iz BiH i regiona: Amir Sabirović, Maja Hadžiselimović, Semir Herić, Edin Gaštan, te Franc Žaberl.

Kroz pet tematskh cjelina, te uz dijeljenje ličnih iskustava i znanja, predavači su predstavili šta Industrija 4.0 zapravo znači, prednosti industrijske robotike i automatizacije, te ekonomsku opravdanost i dugoročnu isplativost prelaska na digitalizovani način rada, uz prezentaciju širokog spektra mogućnosti primjene industrijskih robota, od prehrambene i farmaceutske do automobilske industrije.

Svi webinari su snimljeni i moguće ih je ponovo pogledati na YouTube kanalu DKR Njemačkog centra za robotiku Tuzla – VIDEO, saopćeno je iz GIZ projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.