Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tržište kapitala

Nevolja nikad ne dolazi sama: Turska lira potonula, berza obustavila trgovinu

berza istanbul
J

Potres je zaljuljao lokalno tržište kapitala i valutu

Da nevolja nikad ne dolazi sama, ponovno je potvrdio potres u Turskoj koji je u ponedjeljak, uz hiljade žrtava u razaranjima, srušio lokalnu valutu na rekordno nisu vrijednost. Turska lira potonula je zajedno s tamošnjim tržištem kapitala jer je potres pojačao pritiske snažnog dolara, u kombinaciji s geopolitičkim rizicima i inflacijom, piše Poslovni.hr.

Lira je u ranoj trgovini pala na 18,85, da bi kasnije povratio većinu svojih gubitaka. Glavni ‘benchmark’ dionica u zemlji (.XU100) pao je za čak 4,6% pri čemu su dionice banaka pale više od 5%. Prinosi na turske 10-godišnje državne obveznice porasli su na čak 10,2 posto, najviši nivo u gotovo dva mjeseca.

“Tragični događaji s južnim dijelom Turske pogođenim snažnim potresom izvor su dodatne neizvjesnosti uoči ključnih izbora koji će se najvjerovatnije održati u maju”, rekao je Piotr Matys, viši FX analitičar u In Touch Capital Markets za Reuters.

Lepeza pritisaka

Borsa Istanbul u ponedjeljak ujutro privremeno je obustavila trgovinu dionicama nekoliko kompanija u zoni potresa, a kako je dan odmicao dodala je još imena na popis.

Kako piše Reuters, tržišta u nastajanju pod rastućim su pritiskom, posebno nacionalne valute i dionice pogođene oštrim rastom dolara. Američka valuta u petak je ponovno ojačala nakon izvješća o snažnom zapošljavanju u SAD-u koje sugerira da bi tamošnja monetarna vlast, Federalne rezerve, još duže mogle ostati odlučne u stezanju uvjeta finansiranja.

Povrh toga, Turska je pod dodatnim pritiscima. U zemlji godinama bukti rastuća inflacija, životni standard pada, a lokalna valuta gubi na vrijednosti. Ekonomski pritisak na stanovništvo sa sve više siromašnih, mogao bi se pokazati odlučujućim za turske predsjedničke i parlamentarne izbore koji bi se trebali održati u maju.

Mnogi su međunarodni ulagači odustali od turskog tržišta, ranije s ogromnim potencijalom od oko 70 miliona stanovnika, uslijed sve češćih volatilnosti i nekonvencionalnih (i netržišnih) ekonomskih poteza Ankare. Među njima, naprimjer, odlukama o smanjenju kamatnih stopa uprkos visokoj inflaciji.

Nezadovoljni saveznici

Turska na čelu s Erdoganom, ponovno je u fokusu geopolitičkih napetosti posebno nakon protivljenja saveznicima o ulasku Finske i Švedske u NATO. Također, Sjedinjene Američke Države izgledno će insistirati na čvršćem stavu u provedbi sankcija prema Rusiji.

To bi moglo povećati pritisak na turska tržišta nakon što je službeni Washington upozorio Ankaru oko izvoza hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koje posljedično koristi Putinova ratna mašinerija u invaziji na Ukrajinu.

Podaci o inflaciji također su izazvali zabrinutost, rekla je Tatha Ghose, devizna analitičarka u Commerzbank. Godišnja inflacija dosegnula je čak 57,68% u januaru, značajno iznad očekivanja analitičara uprkos povoljnom efektu niskebaze.

“Prošlosedmični prikaz turskog CPI-a (indeks potrošačkih cijena, op.a.) pokazao se donekle šokantnim, ponovno potaknuvši volatilnost u odnos američkog dolara i turske lire koja inače nije bila toliko uočljiva u posljednjih nekoliko mjeseci”, rekla je.