Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višemilionska investicija

Nijemci zvanično najavili otvaranje pogona kod Sarajeva

tehnoloski razvojni centar vogosca

Namjera kompanije je djelatnost proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona

U sklopu Slobodne zone Vogošća na lokaciji starog Industrijskog kompleksa UNIS Pretis, RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona. Direktorica kompanije Hanadi Džabić navela je da se višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju nalazi u završnoj etapi i uskoro započinje sa radom, piše Biznisinfo.

Tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka patentirana je u Njemačkoj.

“Brojne industrijske grane svoje poslovanje temelje na upotrebi crnog karbona. Nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… Sirovi crni karbon je crni prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva i takva tehnologija šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće”, pojasnila je Džabić.

U Centru će se prerađivati perlirani karbon od materijala koji su upotrebljeni do mjere da više nisu iskoristivi. Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primijenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

“Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih”, dodaje Džabić.

Podsjetimo, u augustu je najavljena izgradnja postrojenja u Vogošći u kojem će se proizvoditi materijali za upotrebu u građevinarstvu i industriji, naročito autoindustriji.

Kako je ranije rečeno, u razvojnom centru koji će biti opremljen i laboratorijem sa najsavremenijim uređajima i analizatorima, visokoobrazovani kadrovi zajedno sa iskusnim managmentom će unaprjeđivati i razvijati nove tehnologije, opremu i primijenjene proizvode.

Takođe je najavljeno da se očekuje da će do kraja 2023. godine ukupni proizvodni kapacitet biti 30-40.000 t/a.