Niže cijene roaminga između Makedonije, Srbije i BiH

roaming

Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina dogovorile su niže cijene rominga za mobilnu telefoniju počevši od sutra.

Priključenje Crne Gore ovom smanjenju cijena očekuje se čim njeni regulatori odobre zahtjev.

Kako je rečeno danas Feni iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Sporazum o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, sklopljen između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije stupio je na snagu danom potpisivanja, odnosno 29. septembra 2014. godine.

Sporazumom su se zemlje potpisnice opredijelile da maksimalne cijene usluga rominga treba sniziti do nivoa cijena koje važe u Evropskoj uniji, odnosno cijena utvrđenih Uredbom o romingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar Evropske unije.

U prvoj fazi, u zemljama potpisnicima Sporazuma predviđena je primjena sljedećih gornjih graničnih cijena (cijene se odnose na saobraćaj realizovan unutar četiri zemlje potpisnice Sporazuma): odlazni pozivi 0,29 euro/min, dolazni pozivi 0,08 euro/min, SMS 0,09 euro/poruci, prenos podataka/MMS 0,70 euro/MB.

Eventualne procedure ili probleme operatori su dužni bilateralno dogovoriti s ostalim telekom operatorima u zemljama potpisnicama.

U postpaidu, maloprodajne cijene odlaznih poziva prema BiH prema odluci iznose 0,567 KM/min, što predstavlja smanjenje od 72 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene odlaznih poziva unutar zemlje gdje se pretplatnik nalazi prema odluci iznose 0,567 KM/min, što predstavlja smanjenje od 62 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene odlaznih poziva prema ostalim zemljama prema odluci iznose 0,567 KM/min, što predstavlja smanjenje od oko 80 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene dolaznih poziva prema odluci iznose 0,156 KM/min, što predstavlja smanjenje od 84 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu Maloprodajna cijena SMS poruke prema odluci iznosi 0,176 KM/poruka, što predstavlja smanjenje od 53 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajna cijena za uslugu prijenosa podataka prema odluci iznosi 1,369 KM/MB, što predstavlja smanjenje od 88 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu.

U prepaidu maloprodajne cijene odlaznih poziva prema BiH prema odluci iznose 0,567 KM/min, što predstavlja smanjenje od oko 75 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene odlaznih poziva unutar zemlje gdje se pretplatnik nalazi prema odluci iznose 0,567 KM/min, što predstavlja smanjenje od 79 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene odlaznih poziva prema ostalim zemljama prema odluci iznose 0,567 KM/min, što predstavlja smanjenje od 85 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajne cijene dolaznih poziva prema odluci iznose 0,156 KM/min, što predstavlja smanjenje od 87 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu.

Maloprodajna cijena SMS poruke prema odluci iznosi 0,176 KM/poruka, što predstavlja smanjenje od 67 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Maloprodajna cijena za uslugu prijenosa podataka prema odluci iznosi 1,369 KM/MB, što predstavlja smanjenje od 91 posto u odnosu na važeću prosječnu cijenu.