Biznis

problemi s likvidnošću

Njemačka aviokompanija Germania proglasila bankrot

05/02/2019

Direktor aviokompanije Karsten Balke izjavio je kako Germania nije imala drugog izbora nego podnijeti zahtjev za stečajni postupak, nakon što je upala u "kratkoročne probleme s likvidnošću"

Njemačka aviokompanija Germania zvanično je podnijela zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, a kao razlog su istaknute visoke cijene goriva i jak dolar u odnosu na euro, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz aviokompanije istaknuto je kako su od sinoć otkazani svi letovi kompanije te kako su o tome informisani svi uposlenici.
Putnici koji su ranije platili putovanja preko ove kompanije pozvani su da se jave operatorima za putovanja, a istaknuto je da oni koji su direktno kupili kartu preko Germanije “nemaju priliku tražiti alternativno putovanje”.

Direktor aviokompanije Karsten Balke izjavio je kako Germania nije imala drugog izbora nego podnijeti zahtjev za stečajni postupak, nakon što je upala u “kratkoročne probleme s likvidnošću”.

Aviokompanija Germania saobraćala je skoro 30 godina ka poznatim ljetovalištima na Sredozemnom moru, Sjevernoj Africi i Bliskom istoku. Kompanija, koja je na godišnjem nivou imala promet oko četiri miliona putnika, svoje letove je ostvarivala s 18 europskih aerodroma.

Po veličini druga njemačka i sedma europska aviokompanija Air Berlin je, zbog ekonomskih problema koji traju još od 2008. godine, također u augustu 2017. godine proglasila bankrot. Air Barlin je na godišnjem nivou prevozio 30 miliona putnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.