Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza

Njemačka će od Eura zaraditi više od dvije milijarde eura

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Gledajući historijske rezultate, prihodi od UEFA Evropskog prvenstva pokazuju konstantni rast

Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

“Očekuje se da će najveća ekonomija Evrope ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, ali prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti, ističe se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

Navodi se i da nogometno natjecanje europskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačku privredu. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Evropsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Gledajući historijske rezultate, prihodi od UEFA Evropskog prvenstva pokazuju konstantni rast.

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 miliona eura, 1996. godine u Engleskoj prihodi su porasli na 147,3 miliona eura, (…) 2008. godine, uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, prihodi su dosegnuli 1,35 milijardi eura, na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021, uprkos izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi eura.