sanski most

Njemačka firma otvara pogon u BiH: 80 posto zaposlenih bit će žene

njemacka firma – sanski most

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić ističe da je ovo dobar primjer saradnje sa dijasporom koja je dovela vlasnike firme

Njemačka investicija, 257. u BiH, vrijedna oko šest miliona maraka, svoje mjesto našla je u sanskoj Prvomajskoj ulici. Na taj korak vlasnika su potaknuli njegovi radnici u Njemačkoj, mještani Hrustova koji su predložili da investira i zaposli određeni broj njihovih sugrađana. Do sada je radno mjesto pronašlo 20 osoba koji su, nakon obuke u Njemačkoj, spremni za početak proizvodnje koja kreće u martu.

– Do kraja godine predviđamo zaposlenje 50 novih radnika a u narednoj godini još 50. Za žene je predviđeno 80 posto radnih mjesta, jer se radi o finim i preciznim radovima, sklapanju tankih žica, kontakata gdje je ženska ruka daleko bolja od muške – kazao je izvršni direktor firme Ejub Topić.

Bolji privredni ambijent i omogućavanje novog privrednog zamaha, namjere su Vlade USK i ministarstva privrede, rečeno je tokom obilaska proizvodnih hala njemačke firme sa sjedištem u Sanskom Mostu. Kroz partnerski odnos Vlade i realnog sektora, sa brojnim vidovima podrške potencijalnim investitorima, namjera je obnoviti i ojačati privredu Unsko-sanskog kantona, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić ističe da je ovo dobar primjer saradnje sa dijasporom koja je dovela vlasnike firme.

– Vlasnici su investirali oko šest miliona u halu proizvodnje elektro kablova. Ministarstvo privrede će se uključiti, posebno u dijelu obuke učenika srednjih škola, kada je u pitanju oprema, praska i praktičan rad, tako da na taj način želimo biti dio ove pozivitivne priče – kazao je Kadirić.

U poslijeratnoj BiH otvoreno je 257 firmi njemačkog vlasnika i zaposleno 14 hiljada radnika. Samo u prošloj godini na bh. tlu ostvarile su četiri i po milijarde prometa, ističe Topić i dodaje da strane investicije dolaze samo u one sredine koje daju poticaje i omogućavaju lagan i nesmetan tok investiranja.