Biznis

posljedice pandemije

Njemačka industrijska proizvodnja pada zbog nestašice u lancu snabdijevanja

05/11/2021
Foto: Fena

Federalni zavod za statistiku Njemačke objavio je da je industrijska proizvodnja pala za 1,1 posto na mjesečnom nivou, nakon pada od 3,5 posto u augustu

Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano je pala u septembru, pokazali su zvanični podaci u petak, jer problemi u snabdijevanju sirovinama i poluproizvodima i dalje uzimaju danak na proizvodnju u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Federalni zavod za statistiku Njemačke objavio je da je industrijska proizvodnja pala za 1,1 posto na mjesečnom nivou, nakon pada od 3,5 posto u augustu.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, proizvodnja u industrijskom sektoru pala je za 2,4 posto u trećem kvartalu i trenutno je 9,5 posto niža nego u februaru 2020., prije nego što su počele mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa u Njemačkoj.

Pad u septembru uzrokovan je padom proizvodnje u sektorima mašinstva, električne opreme i opreme za obradu podataka, objavilo je Ministarstvo privrede.

– Problemi u snabdijevanju sirovinama i poluproizvodima koji traju već duže vrijeme odražavaju se na širem planu – navode iz ministarstva, javlja Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.