Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upućen poziv ponuđačima

Njemačka kompanija planira zaposliti 2.500 radnika u BiH

industrija-metalna

Upućen poziv ponuđačima koji imaju zemljište odgovarajuće površine i poslovni prostor

Jedna kompanija iz Njemačke planira iduće godine da osnuje preduzeće u BiH i zaposli oko 2.500 radnika, a već su krenuli u potragu za zemljištem i poslovnim objektom, objavio je portal Capital.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uputilo je poziv zainteresovanim ponuđačima koji mogu da obezbijede zemljište odgovarajuće površine i poslovni prostor za tu kompaniju, ne navodeći o kojoj je kompaniji riječ.

Njemačka kompanija planira u BiH da osnuje preduzeće, a poslovni prostor bi im trebao biti na raspolaganju od trećeg kvartala iduće godine.

Prostor planiraju da iznajme minimalno na deset godina, a planirana vrijednost investicije, kako se može vidjeti iz poziva, iznosi oko 30 miliona eura.

„Njemačka kompanija traži pogodnu lokaciju za investiranje i najam ili kupovinu poslovnog zemljišta sa poslovnim prostorom u BiH. Osnovni kriteriji su raspoloživost površine od 20.000 kvadratnih metara, kao i potencijal radne snage. Planirano je zapošljavanje oko 2.500 radnika“, navodi se u pozivu.

Kada je u pitanju radna snaga, iz poziva se vidi, da će im pretežno biti potrebni radnici sa nižom stručnom spremom, dok će svega oko 10 odsto činiti radnici sa visokom stručnom spremom.

Zainteresovani ponuđači ponude mogu dostaviti najkasnije do s 10. augusta.