Biznis

vladi dužnosnik

Njemačka očekuje rast ekonomije od tri posto tokom 2021.

22/01/2021
FOTO: Ilustracija

Iako je niz nedavnih pokazatelja ukazao da se najveća ekonomija u Evropi suočila s globalnom pandemijom bolje nego što su mnogi očekivali, pojava drugog vala virusa u četvrtom kvartalu zadala je udarac nadi u brz oporavak

Njemačka vlada očekuje da će najveća evropska ekonomija ove godine porasti za tri posto, rekao je vladin dužnosnik Reutersu.

Ova cifra je puno manja u odnosu na prošlogodišnju procjenu od 4,4 posto rasta što je posljedica drugog lockdowna u novembru.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier trebao bi predstaviti vladinu službenu prognozu sljedeće sedmice. O ovim novim brojkama prvi je izvijestio magazin Der Spiegel ranije u petak.

Iako je niz nedavnih pokazatelja ukazao da se najveća ekonomija u Evropi suočila s globalnom pandemijom bolje nego što su mnogi očekivali, pojava drugog vala virusa u četvrtom kvartalu zadala je udarac nadi u brz oporavak.

Vlada je uvela lockdown u novembru, a dodatno pooštrila mjere u decembru i januaru, osakativši već narušene industrije maloprodaje, ugostiteljstva i turizma.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.