zvanični berlin

Njemačka preuzima kontrolu nad poslovanjem ruske kompanije Rosneft u zemlji

l_6c22bee2300422a143f110ec3223e787

Rosneftove njemačke podružnice, koje čine oko 12 posto kapaciteta prerade nafte u zemlji, stavljene su pod kontrolu Savezne mrežne agencije (njemački regulatorni ured za tržište električne energije, plina), navodi se u saopćenju ministarstva privrede

Berlin je u petak saopćio da je preuzeo kontrolu nad njemačkim podružnicom ruske naftne kompanije Rosneft kako bi osigurao opskrbu energijom koja je prekinuta nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Rosneftove njemačke podružnice, koje čine oko 12 posto kapaciteta prerade nafte u zemlji, stavljene su pod kontrolu Savezne mrežne agencije (njemački regulatorni ured za tržište električne energije, plina), navodi se u saopćenju ministarstva privrede.

Ovaj potez obuhvaća kompanije Rosneft Deutschland GmbH (RDG) i RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) kao i tri rafinerije: PCK Schwedt, MiRo i Bayernoil, javlja AFP.

Rad rafinerija bio je poremećen jer je njemačka vlada odlučila smanjiti uvoz ruske nafte, s ciljem da ga potpuno zaustavi do kraja godine. Preuzimanjem kontrole nad lokacijama, njemačke vlasti mogu voditi operacije rafiniranja koristeći sirovu naftu iz drugih zemalja osim Rusije.

Kako je poručio državni sekretar za tržište Jörg Kukies, ovaj potez je dodatni korak koji osigurava sigurnost energije u Njemačkoj.

– Nastavak poslovanja bio je u opasnost zbog vlasništva u kompanijama. Dobavljači, osiguravajuća društva, IT kompanije i banke, ali i klijenti više nisu bili voljni sarađivati s Rosneftom – pojasnio je Kukies.