Njemačka traži radnike iz BiH: Kako do posla u “obećanoj zemlji”?

radnik

Na tržištu štampanih medija pojavio se ovih dana jedan interesantan magazin. Naime, radi se o magazinu EU POSAO čiji je cilj da zainteresovanima pomogne u pronalaženju posla u zemljama Evropske Unije.

Ovaj oglasnik, prvi takve vrste u regionu, pored stotinjak oglasa za radna mjesta sadrži i sve potrebne informacije vezane za odlazak na rad u zemlje Evropske unije.

Cilj ovog magazina nije da se podstakne odliv stanovništva, već da se prihvati realnost i pomogne ljudima koji su, usled nedostatka posla u svojim sredinama, spremni da egzistenciju ostvare u inostranstvu, kaže glavni i odgovorni urednik magazina Svetislav Stojanović i dodaje:

– Samo Njemačka će ove godine zaposliti oko 30.000 radnika u deficitarnim oblastima, a ta radna mjesta mogu popuniti građani sa prostora BiH, Srbije i Crne Gore gdje se magazin i prodaje. Oni će ravnopravno učestvovati u trci za posao jer za oglase koje objavljujemo uslov nije pojsedovanje pasoša neke od zemalja članica Evropske unije.

EU Posao je ostvario saradnju sa dvadesetak njemačkih agencija za zapošljavanje, tako da je lepeza radnih mjesta vrlo šarolika, počevši od fizičkih i pomoćnih poslova, preko zanatlija, medicinskih sestara, vozača, do IT sektora i poslova za koji je potrebna visoka stručna sprema.

– Čitaoci će, pored stotinjak oglasa, u svakom broju moći pronaći sve potrebne informacije vezane za rad u Njemačkoj. Saznat će šta im je sve potrebno od dokumenata, kako se podnosi prijava, kako se piše CV i motivaciono pismo, šta sve treba da sadrži radni ugovor i koja su prava i obaveze zaposlenih – kaže Stojanović.

On dodaje da će akcenat u početku biti na ponudi poslova u Njemačkoj, koja kao ekonomski lider ima najveću potrebu za radnom snagom, da bi se u budućnosti ponuda proširila i na ostale zemlje EU.

Magazin EU Posao će izlaziti jednom mesečno, a prvi broj je već na kioscima širom BiH.