Biznis

Njemačka želi povećati obim trgovinske razmjene s TK-om

11/10/2016

Postoji zajednički interes za povećanje obima trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, a posebno kada je riječ o Tuzlanskom kantonu koji raspolaže značajnim metaloprerađivačkim kapacitetima zanimljivim njemačkim firmama – rečeno je danas u Tuzli na poslovnom forumu Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHKBiH) koji je pod nazivom “Aktuelni izazovi za lokalnu privredu“.

Cilj poslovnog foruma ogleda se u promociji privrednih potencijala tuzlanske regije, te skretanju pažnje na izazove s kojima se susreće i davanje preporuka za poboljšanje konkurentnosti s osvrtom na njemačka iskustva.

Direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Gunther Neubert istakao je da obim trgovine između BiH i Njemačke iznosi oko 1,7 milijardi eura, a želja je da se taj obim samo u TK-u poveća na 30 miliona eura.

– Od oko 150 dobavljača s područja Balkana koji sarađuju s njemačkim privrednicima, iz BiH je njih 45, a iz tuzlanske regije 12. To pokazuje da poduzetnici iz BiH mogu držati korak s drugima na međunarodnom tržištu. Postoji dosta upita iz Njemačke prema preduzećima u BiH koji se posebno bave obradom metala i baš ta metaloprerađivačka industrija može imati vrlo važnu ulogu u poslovnoj saradnji, zbog čega smo danas ovdje – izjavio je Neubert.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić naglasio je da je u prošloj godini izvoz u Njemačku s područja TK-a porastao za 26 posto, a uvoz oko 10 posto, što je mali, ali značajan iskorak ka smanjenju trgovinskog deficita sa SR Njemačkom.

– S obzirom na to da smo u 2016. zabilježili porast industrijske proizvodnje od 6,6 posto, svakako da su današnji susreti prilika za dodatno usaglašavanje interesa kada je u pitanju ekonomska razmjena između BiH i Njemačke. Na ovakvim susretima spoznat ćemo koje su prepreke u radu kako naših, tako i firmi s kojima mi poslujemo u Njemačkoj i kako da ih lakše otklonimo – istakao je Hodžić.

Predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH Snježana Köpruner mišljenja je da Njemačka našoj zemlji predstavlja jednog od najvažnijih trgovačkih partnera.

– U BiH ima mnogo kvalitetnih kompanija koje se trude izaći na evropsko tržište, ali ih u tome sputava politika. Mislim da se trebamo ujediniti i dati ljudima u politici na znanje da nam trebaju pomoći da bismo bili konkurentniji na tržištu, a ne da nam povećavaju neplanirana gotovo svakodnevna davanja – naglasila je Köpruner.

Poslovnom forumu u Tuzli porisustvuje veliki broj predstavnika privrednih društava i privatnih firmi i asocijacija iz Tuzlanskog kantona, ali i iz drugih dijelova BiH.

Komentari