Njemačke organizacije i kompanije predstavljaju svoj rad u BiH

njemacka

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke, danas u Sarajevu drugi put organizuje događaj pod nazivom „Njemačka u Bosni i Hercegovini“, u okviru kojeg će na jednom mjestu njemačke organizacije, institucije i kompanije predstaviti svoj rad i angažman u Bosni i Hercegovini.

Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih političkih partnera Bosne i Hercegovine i istaknuti prijatelj u oblasti jezika i kulture.

Njemačka Savezna vlada je za obnovu i razvoj BiH dosad investirala oko milijardu eura, čime se ubraja među najveće strane donatore. Sa godišnjom robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura također je i najvažniji trgovinski partner te jedan od glavnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Pored Predstavništva njemačke privrede u BiH i Ambasade SR Njemačke, posjetioci će imati priliku da se pobliže upoznaju o radu organizacija Goethe Institut, GIZ, DAAD, DVV International, KfW, kao i fondacija Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert, te drugih organizacija koje su podržane od Njemačke. Predstavnici tih organizacija taj dan građanima će pružati informacije na svojim info štandovima.

Među izlagačima naći će se i njemačke kompanije koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi koji su mnogim domaćim kupcima poznati zbog svog kvaliteta. Tako će u sklopu ove manifestacije biti predstavljen novi Volkswagenov model.

Premium partneri događaja Mann+Hummel, Veritas Automotive i Tvornica Cementa Kakanj će također prezentirati svoje proizvode i ponudu.

Posjetioce očekuje bogat popratni program, tu su i gosti iznenađenja, nagradna igra, takmičenje za učenike, predstavljanje programa stipendija njemačke privrede, kao i dječiji kutak sa zabavnim sadržajem.

Događaj u Mikser Houseu će trajati od 10.00 do 15.00 sati, a ulaz je slobodan, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Ambasade SR Njemačke.