Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ThyssenKrupp

Njemački industrijski gigant otpušta još 5.000 radnika

thyssen (1)

Naredni koraci mogu biti i bolniji od prvih, ali to su neminovni koraci, kazala je Merz

Njemački industrijski gigant i proizvođač čelika ThyssenKrupp najavio je da će zbog posljedica pandemije COVID-19 otpustiti dodatnih pet hiljada radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukovodstvo kompanije je u saopćenju navelo da je zbog negativnih posljedica pandemije COVID-19 prinuđeno provesti dodatne strukturalne reforme koje će dovesti do dodatnog smanjenja radnih mjesta u tom industrijskom kombinatu.

Sredinom prošle godine je ThyssenKrupp saopćio da otpušta 6.000 radnika zbog reforme rada i poslovanja, a danas je najavio ukidanje još najmanje 5.000 radnih mjesta.

Tako će u toj kompaniji bez posla ostati najmanje 11.000 radnika, a izvršna direktorica Martina Merz je kazala da su to prvi odlučni koraci restrukturiranja kompanije.

“Još uvijek nismo u poziciji koju priželjkujemo. Naredni koraci mogu biti i bolniji od prvih, ali to su neminovni koraci“, kazala je Merz i dodala da je pandemija COVID-19 izazvala veliku pometnju na tržištu i veliki pritisak na kompanije.

ThyssenKrupp širom svijeta upošljava više od 100.000 ljudi, a predviđa se da bi u ovoj godini mogao ostvariti poslovni gubitak i do milijardu eura.

U oktobru ove godine je britanska kompanija Liberty Steel dala ponudu za otkup ThyssenKruppovog ogranka za proizvodnju čelika.