Biznis

Manje plaćaju

Njemački Institut za ljudska prava: Poslodavci iskorištavaju strance

06/12/2018

Berlin je nakon toga donio strože zakone o azilu koji pomažu da se drastično smanji broj novih zahtjeva za azil

Poslodavci u Njemačkoj redovno “iskorištavaju” strance koje manje plaćaju, zapošljavaju ih bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno, a da im prekovremeni rad ne plaćaju, upozorio je u srijedu njemački Institut za ljudska prava.

Ti su stranci, među kojima su Sirijci i Iračani pristigli 2015., ali i Rumuni, Bugari i Latinoamerikanci žrtve su “nemilog iskorištavanja” na poslu, navodi taj nezavisni institut u godišnjem izvještaju podnesenom u njemačkom parlamentu.

Poslodavci se ne libe isplaćivati strancima mnogo manju platu od minimalne koja je trenutno 8.84 eura bruto po satu. Neki strani radnici moraju raditi i prekovremeno, što im nije plaćeno, ili ih poslodavci smještaju u neprikladnim uvjetima, ističe institut koji je razgovarao s više desetina stranih radnika.

Takve su situacije česte, ističe se, u sektoru graditeljstva, u tvornicama za preradu mesa, ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i u ugostiteljstvu.

U izvještaju se upozorava i na to da stranci često rade bez ugovora o radu i ne dobivaju isplatnu listu za platu, što im otežava eventualno podizanje tužbe na sudu. Njihovi poslodavci ne uplaćuju im ni socijalne doprinose.

“Zapravo, ti ljudi nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se obrate sudu u vezi sa zahtjevima za platu”, izrazila je žaljenje direktorice instituta Beate Rudolf na predstavljanju izvještaja.

Njemačka je 2015. primila oko milion migranata, uglavnom iz Iraka i iz Sirije. Ta je odluka Angele Merkel bila na meti kritike u prilikama uzleta krajnje desnice, pa i u njenom vlastitom taboru, ali su je poslodavci poduprli.

Berlin je nakon toga donio strože zakone o azilu koji pomažu da se drastično smanji broj novih zahtjeva za azil.

Njemačka je od januara do kraja oktobra 2018. zabilježila 158.000 zahtjeva za azil, što je daleko manje nego u 2016. kada ih je imala 750.000.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.