Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački istražitelji provjerit će optužbe Hastora protiv Grammera

grammer-311

Njemačka finansijska regulatorna agencija Bafin istražit će optužbe koje su iznijeli predstavnici bosanske porodice Hastor na račun kompanije Grammer, za manipulaciju tržištem.

Hastori su optužili menadžment Grammera da je namjerno oborio cijene svojih dionica kako bi omogućio kineskoj firmi Ningbo Jifeng da poveća svoj udio u Grammeru, i time umanjio utjecaj Hastora.

Kompanija Grammer ranije je uvela kineskog partnera Ningbo Jifeng kako bi umanjila utjecaj porodice Hastor koja već ima više od 20 posto vlasništva u Grammeru, a koja je izrazila namjeru da zamjeni nekoliko članova Nadzornog odobora i izvršnog direktora.

Kineska firma je najavila da namjerava dalje povećavati svoj udio iznad trenutnih 12,1 posto, što je menadžment Grammera podržao.

– Provest ćemo rutinsku istragu o optužbama za manipulaciju tržištem protiv proizvođača auto dijelova Grammer, rekao je danas glasnogovornik Bafina, objavio je Reuters, a prenosi BiznisInfo.

Porodica Hastor reagirala na tekst u WirtschaftsWoche magazinu, koji je citirao izjavu predsjedavajućeg Grammera Klausa Probsta „da su se narudžbe firme prepolovile i pale na oko 300 miliona eura“. Ova izjava izavala je pad dionica Grammera u četvrtak za skoro 10 posto.

– Očigledno se radi o taktičkom manevru menadžmenta koji je izazvao ogromnu štetu kompaniji, navodi se u saopštenju kompanije Cascade, koja je u vlasništvu Hastora, i dodaje: Ko god je izazvao ove glasine ima jedan interes, a to je da kratkoročno obori cijene dionica kako bi kineski investitori bili u mogućnosti da jeftino povećaju svoj udio u firmi.

Glasnogovornik Grammera je odbacio optužbe za manipulaciju tržištem.