Od 1. do 7. septembra

Njemački željezničari ponovo stupaju u štrajk

zeljeznice_vlakovi_vozovi (1)

GDL, koji je održao već dva štrajka u augustu, zahtijeva povećanje plata od 3,2 posto za mašinovođe pored koronavirus bonusa od 600 eura

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL saopćio je u ponedjeljak da će krenuti u štrajk 1. septembra na sedmicu dana nakon što pregovori o platama sa željezničkim operaterom Deutsche Bahn nisu uspjeli polučiti kompromis.

Štrajk, treći i najduži u aktuelnom sporenju oko plata, ugrozit će kargo saobraćaj od srijede popodne dok će putnički saobraćaj biti ugrožen od ranih jutarnjih sati u četvrtak. Štrajk će trajati do 7. septembra.

– Ovo je jedan od naših najdužih štrajkova – izjavio je čelnik GDL Claus Weselsky, odbacujući neograničenu industrijsku akciju.

GDL, koji je održao već dva štrajka u augustu, zahtijeva povećanje plata od 3,2 posto za mašinovođe pored koronavirus bonusa od 600 eura.

Deutsche Bahn je saopćio kako je spreman da ispuni zahtijev za povišicom plata, ali da se dvije strane ne mogu usuglasiti kada bi povišica trebala stupiti na snagu.

– Pregovaračka ponuda je za stolom. Sporazumi o platama ne mogu se diktirati – izjavio je čelnik za ljudske resurse Deutsche Bahna, Martin Seiler, u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.