Njemačkoj nedostaje zanatlija: Ovo su najtraženija zanimanja i plate

moleri

Njemački građani zbog nedostatka zanatlija već sad u prosjeku čekaju preko deset sedmica na obavljanje neke usluge a situacija bi se u bliskoj budućnosti mogla pogoršati, rekla je udruga njemačkih zanatlija u ponedjeljak.

“Narudžbi trenutno ima toliko da su zanatlije prisiljeni odbijati sve nove narudžbe ako ne dolaze od stalnih mušterija“, kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Wollseifer, predsjednik udruge njemačkih zanatlija.

On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za izobrazbu u nekom klasičnom obrtničko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, molera ili parketara tako da je nastao akutni problem s manjkom stručnjaka.

“Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada radnika“, rekao je Wollseifer. Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem periodu kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim zanatskim radionicama.

„Mnoge zanatlije sljedećih godina odlaze u penziju i strahujemo da velik broj zanatskih  radionica neće imati ko preuzeti“, objašnjava Wollseifer.

„Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja“, kaže Wollseifer koji upozorava i na relativno visoka primanja u tom sektoru.

“Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto“, napominje predsjednik njemačke udruge obrtnika.