Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pune ruke posla

Njih korona nije zaustavila: Moleri u BiH imaju pune ruke posla

moler

Moler Amer iz Sarajeva kaže kako poslovi idu svojim tokom i dva mjeseca unaprijed ima dogoverene termine

Molere u Bosni i Hercegovini pandemija koronavirusa nije zaustavila u obavljanju posla, te imaju pune ruke posla i njihovi termini zauzeti su i za sljedećih nekoliko mjeseci.

Mnogi građani su boraveći kod kuće iskoristili ovaj period za uređenje svojih domove, pa su agnažirali molere, pridržavajući se mjera distance i nošenja maski.

U moleraju “Grga” iz Banje Luke kažu kako su imali kratku pauzu zbog pandemije, ali je posao krenuo već prije dvije sedmice, pišu Nezavisne novine.

“Ljudi nas masovno zovu da radimo. Konkretno, radimo po pozivu krečenje stubišta, stanova i ostalo. Sada nas zovu više nego inače, dogovaramo termine za određene dane i većionom te rokove i ispoštujemo”, kažu u moleraju “Grga”.

Ističu kako su im unaprijed sedam dana većinom popunjeni svi termini, te kada oni prođu, pristižu drugi i tako redom do kraja sezone.

Kako su oni pojasnili, cijene se nisu mijenjale, ali cijena većinom ovisi od stanja zidova i podrazumijevaju li se tu dodatni radovi, poput gletovanja, šmirglanja, struganja i slično.

“U početku je bilo problema s nabavom materijala, jer trgovine nisu mogle raditi, sada već rade trgovine i sve se vraća u normalu. Pune su nam ruke posla i posao se otvara”, rekli su u moleraju “Grga”.

Elvis Javorovac, moler iz Sarajeva, kaže kako nije primijetio tokom pandemije da mu je posao opao ili porastao, nego se odvija istim intenzitetom kao i svake godine.

“Građani na termin čekaju u ovisnosti od sezone, u sezoni termin čekaju dva-tri mjeseca, a u zimskom periodu 10-15 dana. Ukoliko sada neko pozove, on tek za dva-tri mjeseca može doći na red”, kaže Javorovac.

Dodaje kako na takvu situaciju nije utjecala korona, nego je tako godinama.

“Cijene se nisu mijenjale, one ovise od toga šta se radi. Cijene za industriju su niže od cijena radova u kućama i stanovima. Jeftinije je raditi u građevini gdje uđeš i imaš 1000 kvadrata, te je to druga priča. Također sve ovisi i o stanju zidova”, kaže Javorovac.

Moler Amer iz Sarajeva kaže kako poslovi idu svojim tokom i dva mjeseca unaprijed ima dogoverene termine.

“Teško da mogu sada uzeti novu mušteriju jer nam nedostaje majstora i to je problem. A da je normalno stanje, bili bismo rezervisani čak pola godine unaprijed”, kaže Amer.

Nevenka T. iz Banje Luke kaže kako je prije dvije sedmice angažovala molere da joj okreče kuću i pomoćne objekte, koje je raščistila od nepotrebnih stvari tokom samoizolacije.

“Bilo je teško doći do molera, ali srećom znam ove koji su mi i ranije krečili, pa sam imala prioritet kao stalna mušterija”, kaže ona.