Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uvođenje CBDC-a

Norveška počinje testiranja rješenja za digitalnu valutu Centralne banke

Central-Bank-Of-Norway-To-Develop-Digital-Currency

Centralna banka Norveške u četvrtak je saopćila da će u narednom periodu dodatno analizirati moguće efekte uvođenja CBDC-a

Centralna banka Norveške počet će testiranje različitih tehničkih rješenja za digitalnu valutu Centralne banke (CBDC), javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna banka Norveške u četvrtak je saopćila da će u narednom periodu dodatno analizirati moguće efekte uvođenja CBDC-a.

“Istraživanje Norges banke o CBDC-ima trajalo je četiri godine. Novi korak bit će tehničko testiranje u kombinaciji s daljnjom analizom potrebe i implikacija uvođenja CBDC-a“, navodi se u saopćenju Centralne banke, te se dodaje da će se testiranje nastaviti tokom sljedeće dvije godine.

Navodi se također da su se tehnologije plaćanja vrlo brzo razvijale i da je udio gotovinskih plaćanja u Norveškoj “sada vjerovatno najniži na svijetu”.

CBDC je digitalni oblik valute neke države. Umjesto da štampa novac, Centralna banka izdaje elektroničke kovanice ili račune za što ima dozvolu vlade.

U međuvremenu, brojne Centralne banke u svijetu istražuju mogućnosti ili već provode pilot projekte o digitalnoj valuti.

U aprilu 2020. Kina je postala prva velika ekonomija koja je pokrenula digitalnu valutu.

Elektronički novac je jedan od načina ostvarivanja plaćanja na internetu. Elektronički novac je zamjena za novac, i plaćanje elektroničkim novcem nalikuje na obično plaćanje
gotovinom.