Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova pravila za nezaposlene kod prijavljivanja na biro: “Samo nam prave veće probleme”

Biro-za-zaposljavanje111
Foto: Ilustracija

Nezaposleni koji se nalaze na birou ubuduće će se morati javljati svakih 45 dana umjesto dva mjeseca u Kantonu Sarajevo. To je regulirano Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja koji je stupio na snagu u septembru. Osim ovoga, nezaposlene osobe koje se prvi put prijavljuju na biro morat će potpisati izjavu da nigdje ne rade i da će, u suprotnom, snositi materijalnu i krivičnu odgovornost, piše Dnevni avaz.

To je potvrđeno i u Službi za zapošljavanje KS. Kako su rekli, taj pravilnik se primjenjuje od 27. septembra.

Pravilnik je, kako su naveli, usvojen na federalnom nivou te se primjenjuje u cijeloj Federaciji BiH.

– Moramo istaknuti da su do sada nezaposleni saglasni da potpišu izjavu te je i potpisuju. Za sada nemamo bilo kakvih negativnih reakcija nezaposlenih na potpisivanje izjave – potvrdili su iz Službe.

Inače, oni koji budu dali netačne podatke u izjavi bit će izbrisani s evidencije nezaposlenih.

S druge strane, građani smatraju kako ovo stvara samo veće opterećenje nezaposlenima.

Jasmin Čampara nam je kazao da ga niko nije obavijestio o promjenama te da mu baš nisu jasne.

– Niko mi to nije javio. Slučajno sam čuo za ovo, ali niko mi nije provjereno javio sve dok nisam stigao na biro. Samo nam prave veće probleme, jer sada češće moramo dolaziti na biro – kazao je Čampara.

Elmir Durmišević također je dolaskom na biro saznao za ovu informaciju te, kako kaže, sve je ovo smišljeno samo s jednim ciljem.

– Biroi su prepuni ljudi koji ne rade. Mislim da je ovo napravljeno samo da ih još više skinu s biroa, sa zdravstvenog osiguranja, da se prikaže kako je smanjen broj nezaposlenih – kazao je Durmišević.

U skladu s novim pravilnikom nezaposlene osobe su dužne prilikom prvog prijavljivanja na evidenciju potpisati izjavu kojom potvrđuju svoj status na evidenciji