Biznis

Federalni premijer

Novalić: Donosimo odluke o transferima za pomoć privredi

02/12/2020

Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za “lockdown” što je imalo, kaže Novalić, dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš efekat na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na online sjednici izvijestio poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije da će sutra na sjednici Vlade Federacije BiH biti donesene odluke o prvim transferima koje će pomoći privredi radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom.

Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za “lockdown” što je imalo, kaže Novalić, dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš efekat na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika.

– To je razlog što sada jako apstiniramo od toga da donesemo drugi ‘lockdown’ unatoč nekim zabrinjavajućim pokazateljima – naglasio je Novalić.

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada je donijela mjere koje su bile predviđene za preduzeća koja imaju više od 20 posto propadanja ukupnog prometa.

– Također, doneseni “korona zakon” predvidio je Garantni fond. Ovih sedmica postaje funkcionalan, idu prvi krediti i s naše strane prve garancije. Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našoj privredi – rekao je Novalić.

Garantni fond nije kratkoročnog perioda, jer je namjera da funkcionira po principu revolvinga.

– U nekom dužem periodu ovo možemo korisititi kao instrument Vlade za potporu privredi i ekonomskom razvoju – poručio je Novalić poslanicima koji su danas razmatrali Informaciju Vlade Federacije BiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa – covid – 19 na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu Federacije BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.