Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić i Gutić svečano otvorili firmu TTU Energetik

novalic i gutic333

Svečanim potpisivanjem tri ugovora o nabavci grabuljastih transportera za potrebe ZD RMU Kakanj, Breza i Zenica u prostorijama TTU Energetik d.o.o. Tuzla ozvaničen je početak proizvodnje ove firme.

Ovom događaju prisustvovao je federalni premijer Fadil Novalić, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, direktori ZD RMU Kakanj, Breza i Zenica, JP Elektroprivreda BiH i RMU Banovići.

Premijer Novalić izjavio je da je današnji ugovor, prvi ugovor za grabuljare, ocijenivši da je to vrlo značajno za stari program Tvornice transportnih uređaja (TTU), po kojem je ova firma bila čuvena i koje je do sada Elektroprivreda BiH zbog stanja u kojem je bio TTU nabavljala od drugih preduzeća čak i iz inostranstva.

Trenutno je u firmi TTU Energetik angažirano 50 radnika, ističe Novalić, tvrdeći da će do kraja godine u njoj raditi oko 120 radnika.

Napomenuvši da je bio potreban određeni period da se pokrene proizvodnja, od novembra prošle godine, kada je započet posao oko formiranja ove firme, Novalić je izrazio zadovoljstvo da je taj proces okončan.

-Meni je drago da smo stigli na kraj jednog vremena koje pamtimo po lošem i da smo stigli na početak jednog novog vremena, kazao je Novalić.

Na pitanje novinara kada će Zakon o uvezivanju radnog staža FBiH biti u parlamentarnoj proceduri, a koji bi trebao riješiti nagomilane problem radnika, kako TTU-a, tako i drugih firmi, rekao je da se očekuje da će to biti glavna tema na slijedećem socio-ekonomskom vijeću i da će poslije toga ići u zakonsku procedure.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević smatra da je ovakva fabrika trebala BiH, za potrebe energetike, ocijenivši da ukoliko se bude pridržavalo koncepta, koji je projektiran u elaboratu, ovo bi mogao biti dobar projekt, dodavši da se mora voditi kao da je privatno preduzeće, odnosno da ga vode oni koji znaju raditi svoj posao.

-Moramo obnoviti inženjerski kadar, koji to može raditi i onda će posla u Elektriprivredi kao koncernu i jednom dijelu RMU Banovići biti više nego što sada imamo zaposlenih, tvreći da bi ovo mogla biti jedna od najboljih metalnih industrija u Federaciji BiH. Za sada nam ide dobro, ali imamo poteškoću da se još vodi stečajni postupak u TTU-u, kaže Jašarević.

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da današnji događaj predstavlja novi rođendan Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla pod novim imenom, navodeći da priča oko ove firme koja je započeta prije nešto više od godinu dana, danas ima konkretan efekat, dodavši da će ova kompanija imati dovoljno posla.

Po njegovim riječima vrijednost ugovora koji je potpisan između TTU Energetik i JP Elektroprivreda BiH je oko 1.600.000 KM, a očekuje se za vrlo kratko vrijeme potpisivanje još jednog ugovora vrijednog preko 4 miliona KM.

Direktor TTU Energetik Almir Zulić navodi da potpisivanje tri ugovora o nabavci grabuljastih transportera za potrebe ZD RMU Kakanj, Breza i Zenica predstavlja početak puno većih projekata koji će se raditi u narednom periodu, a samim time i upošljavanje novih radnika.

U firmi TTU Energetik za početak će biti angažirano 40 bivših radnika iz firme TTU, koja je u stečaju, te 10 novih radnika.

Podsjećamo, Elektroprivreda BiH i RMU Banovići osnovali su firmu TTU Energetik, koja predstavlja restruktuiranje Tvornice transportnih uređaja Tuzla, nekadašnje okosnice metalske industrije TK, koja je u stečaju.