Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret sa direktoricom ebrd-a za bih

Novalić i Naessl o dosadašnjoj realizaciji i nastavku zajedničkih projekata

novalic_naessl

Sagovornici su naglasili dosadašnju uspješnu saradnju EBRD-a i BiH, uz opredjeljenje da ona bude nastavljena i ubuduće

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Manuelom Naessl. Razgovarano je o dosadašnjoj realizaciji i nastavku zajedničkih projekata.

Sagovornici su naglasili dosadašnju uspješnu saradnju EBRD-a i BiH, uz opredjeljenje da ona bude nastavljena i ubuduće.

Federalni premijer je gošću i njene saradnike upoznao sa kratkoročnim i srednjoročnim programom koji za cilj ima ublažavanje posljedica uzrokovanih pojavom novog koronavirusa na ekonomiju.

Istaknuto da će pred Vladom Federacije BiH već sutra biti prijedlozi programa ekonomskog oporavka i stabilizacije, te uredba za uspostavljanje Garancijskog fonda pri Vladi FBiH.

Premijer je kazao da je ovaj program zasnovan na intenzivnijoj javnoj potrošnji i javnim investicijama u infrastrukturu, energetiku i zdravstvo.

Također je rekao da su planirani koraci podstrijek zapošljavanju, investiranju u zdravstvo, podupiranje ekonomskog rasta kroz radikalne promjene u subvencioniranju poljoprivrede, povećanje kvota za solarnu i vjetroenergiju kao i iskorištavanje velikih vodnih resursa, te investiranje u infrastrukturu, ceste, autoceste i željeznice.

Federalni premijer je naglasio i važnost što skorijeg usvajanja seta fiskalnih zakona koji za cilj imaju povećanje konkurentnosti domaće privrede, a samim tim i poslovnog okruženja.

Direktorica Naessl je ukazala na važnost bržeg nastavka zajedničkih projekata izgradnje dionica mostarske zaobilaznice.

Pozdravila je najavu uspostave Garancijskog fonda, te pozitivnim istakla saradnju entitetskih premijera i nedavne odluke Skupštine akcionara Elektroprijenosa BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.