Brčko

Novalić najavio projekte od 165 miliona KM: Na direktorima je da izvrše što mi dogovorimo

novalic brcko fena

Napomenuo je da su ti projeketi predviđeni i u budžetu Federacije BiH koji još nije razmatrao Parlament FBiH sa 150 miliona KM u izvedbi i 15 miliona KM u projektovanju

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da su na današnjem tehničkom i operativnom sastanku u Brčkom glavne teme razgovora bile putna infrastruktura, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinski koridor.

– Sa mnom su ovdje i dva ministra, prometa i komunikacija Denis Lasić, te energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić čiji resori pokrivaju projekte o kojima smo razgovarali, kao i direktori koji trebaju da izvršavaju ovo što se mi danas dogovaramo, a to su direktori JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, Željeznica FBiH Enis Džafić i BH Gasa Mihajlo Krmpotić. Oni su dobili zadatke koje moraju u narednom periodu tačno do određenog vremena obaviti kako bi mogli pristupiti tim projektima – izjavio je Novalić.

Napomenuo je da su ti projeketi predviđeni i u budžetu Federacije BiH koji još nije razmatrao Parlament FBiH sa 150 miliona KM u izvedbi i 15 miliona KM u projektovanju.

– Dakle, 165 miliona KM su praktično tri tačke: Tuzla- Brčko-Orašje, zatim Bihać – granica Hrvatske na Velikoj Kladuši i to je tačka Široki Brijeg – Mostar, a radi se o brzim cestama. Ne čekajući čak niti red koji je vezan za projekat autoputa od Beograda do Sarajeva, to ne isključuje ovo naše djelovanje. Želimo to preteći i početi raditi već naredne godine. Idejni projekat se radi u Autocestama FBiH – naveo je Novalić.

Razgovarano je i o tome da se otvori idejni projekat kada je riječ o plinu, a istovremeno je Željeznicama naloženo da rade idejni projekat za elektrifikaciju. Dvije od ove tri tačke, dodao je Novalić, imaju veze sa Hrvatskom gdje se radi o interkonekcijama.

– Vlada Federacije BiH će putem ova dva ministarstva uputiti Vijeću ministara zahtjev za kontakt s hrvatskom stranom, ali bez obzira na sve, mi ćemo to raditi – naglasio je Novalić.

Otvorene prostorije koordinatora Vlade FBiH za Brčko Distrikt

U okviru posjete Brčko Distriktu premijer Federacije BiH Fadil Novalić i gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić danas su u zgradi BH Telecoma otvorili nove prostorije koordinatora Vlade FBiH za Brčko Distrikt BiH.

– U ovim prostorijama bit će prisutan korodinator Vlade FBiH za Brčko Disktrikt Alija Osmanbašić, koji će biti na usluzi građanima i društevnim strukturama u Brčko Distriktu. Poznato je da građani Brčko Distrikta konzumiraju neka prava iz Federacije i Republike Srpke kao što je penzioni sistem i boračka prava, tako da će izravno imati mogućnost da svoje probleme, primjedbe i sugestije planiraju kroz ured Vlade FBiH – rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Koordinator Vlade FBiH za Brčko Disktrikt Alija Osmanbašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije odlučila da u Brčko Distriktu otvori svoju kancelariju koordinatora, koji će bit na usluzi svim građanima Brčko Distrikta u vezi svih potreba u komunikaciji sa Federacijom.

– Ovo je još jedna potvrda Vlade Federacije BiH koliko je posvećena u Brčko Distriktu i značaju samog distrikta kako za Federaciju tako i za BiH – dodao je Osmanbašić.