Biznis

Novčanica od 500 eura više neće postojati?

09/02/2016

Guverner ECB Mario Dragi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 eura zbog toga što pomažu kriminalnoj djelatnosti.

Dragi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.

Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije riječ samo o insinuacijama, prenose agencije.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korištenje novčanica od 500 eura, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 posto tražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s velikim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza, jer je novac lakše prenijeti i sakriti.

– Kriminal je djelatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s velikim apoenima – objasnila je policija u Italiji, u kojoj se također procenjuje da više od 90 posto novčanica od 500 eura cirkuliše u mafiji.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Prethodno je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo velikom broju novčanica od 500 eura koje su u opticaju u zoni eura, a Dragi je tada istakao da su u fazi proučavanja problema i da još nisu odlučili kako da ga riješe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.