Nove solarne elektrane u Beču

solarna

Luka Beč u saradnji s gradskim preduzećem za energetsko snabdijevanje “Wien Energie” postavila je solarne fotonaponske panele na krovu auto-skladišta u luci Freudenau.

Solarnu elektranu otvorile su članice gradske vlade za privredu i životnu sredinu, Renate Brauner i Ulli Sima.

Na lokaciji gdje su postavljeni paneli solarna energija će pokrivati jednu četvrtinu cjelokupne potrebe za električnom energijom. Na godišnjem nivou proizvodit će se 290.000 kilovat-sati električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje 116 domaćinstava “zelenom” strujom čitavu godinu.

Na krovu auto-skladišta postavljeno je 1.076 panela na površini od 4.000 kvadratnih metara.

“Wien Energie” prodaje panele građanima koji potom iznajmljuju panele istom preduzeću za proizvodnju električne energije. Građani dobijaju ekološku struju, a “Wien Energie” im plaća godišnju naknadu za zakup panela.

Ovo je 25. solarna elektrana u Beču u čijoj realizaciji učestvuju građani. Svi dostupni paneli su rasprodati, a proteklih godina je 10.000 građana učestvovalo u ovim projektima.

Luka Beč spada u najveće trimodalne logističke centre na Dunavu i želi da postane uzor u oblasti obnovljivih izvora energije i štednje sirovina. Nova solarna elektrana predstavlja prvi značajan korak u pravom smjeru, piše Eurocomm-PR Sarajevo.