Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi dizajn na ambalaži Tuborga za šest zemalja regiona

design-for-tuborg-ljubisa-gornik

Čekiraj novi limitirani dizajn limenki koji ste vi izabrali! poruka je kompanije Carlsberg za brend Tuborg koji će se u novom ruhu, na milionima limenki, od ovog mjeseca naći na policama čak šest zemalja regiona: BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Mađarske.

Nove vizuale za Tuborg potpisuju mladi dizajneri, Ljubiša Gornik iz BiH i Albena Radeva iz Bugarske. Ovo dvoje umjetnika uspješno je prošlo strogu selekciju stručnog žirija ali i konzumenata Tuborg piva koji su odlučili da upravo njihovi koncepti budu vizuali na limitiranoj ediciji limenki Tuborga u 2016-oj godini.

Na konkurs, koji je bio otvoren do 10.1.2016. prijavilo se ukupno130 dizajnera iz šest zemalja, a zadatak za sve mlade kreativce bio je da prazan prostor Tuborg ambalaže ispune najboljim dizajnom kojeg mogu osmisliti koristeći se stručnim programima, poput Photoshop-a i Ilustratora.

ljubisa-gornik

Ljubiša Gornik

U finalni izbor ušlo je ukupno pet radova autora iz regije; dva iz Srbije, dva iz Bugarske i jedan iz Bosne i Hercegovine, Banjalučanina Ljubiše Gornika.tb-dc-launch-new-designs

Za sve finaliste Tuborg je u maju osigurao nagradno putovanje u Berlin, na TYPO konferenciju, jednu od najvećih dizajnerskih smotri u svijetu, gdje su imali priliku pratiti predavanja vrhunskih stručnjaka iz svijeta tipografije, dizajna i vizuelnih komunikacija.

Od pet finalista dva prijedloga dizajna zavrijedila su status pobjednika, a jedan od njih bio je i rad Bosanca Ljubiše Gornika, čije će se ime i dizajn od ovog mjeseca naći na milionima limenki Tuborg piva u šest država regiona. Ovakav vid promocije za ovog mladog dizajnera predstavlja najbolju nagradu.

„Inspiraciju sam našao u elektronskoj muzici koju sam vizuelno povezao sa riječima i slova pretvorio u binarni kod koji je grafički i predstavljen na limenci. Ovo je za mene bio veliki izazov zbog toga što Tuborg kao brand zaslužuje da sve u vezi sa njim bude vrhunsko. Radujem se da uživo vidim limenku sa svojim dizajnom iz koje ću rado popiti Tuborg“, poručio je Ljubiša, kojem će se uskoro želja i ostvariti.