Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Luštica Bay

Novi grad na Jadranu: Investicija od milijardu eura na 7 miliona kvadrata

Luštica Bay 2

U Luštica Bayu posao je već dobilo oko 250 radnika

Na crnogorskom primorju gradi se potpuno novi grad Luštica Bay. Već je investirano 150 miliona eura i izgrađeno je prvo naselje, hotel, marina… No, to je tek desetak posto projekta koji će ukupno koštati više od milijardu eura.

Prije pet godina na ovom dijelu bilo je gotovo nemoguće doći do obale, a sada tik uz more stoje luksuzni aparmatni, hotel, marina i jahte…

– Do sada je investirano oko 150 miliona eura – kazala je Dragana Bećirović, PR savjetnica Luštica Baya.

Dodaje da se radi se o izgradnji oko 250 stambenih jedinica koje uključuju 6 stambenih kvartova sa miksom nekretnina, odnosno stanovima, porodičnim kućama, vilama…

– Ove godine smo otvorili naselje Marina i prvi hotel. Radi se o hotelu Chedi Luštica Bay sa pet zvjezdica. Riječ je o trenutno najekskluzivnijem hotelu u Crnoj Gori – kazala je Bećirović za Al Jazeeru.

Ovo je deveti mali gradi koji po ovom principu gradi švicarsko-egipatska kompanija Orascom. Do sada su na sličnim projektima radili u Egiptu, Omanu, Ejedinjenim Arapskim Emiratima i Švicarskoj.

U ovome crnogorska vlada ima 10 posto vlasništva. Plan je da gradnja traje dvadesetak godina.

– Projekat podrazumijeva izgradnju potpuno novog grada na 7 miliona metara kvadratnih. Gradimo 7 hotela, dvije marine, golf teren, više od 2 hiljade stambenih jedinica, sve sadržaje neophodne za funkcionisanje jednog takvog grada ali i dovoljan broj sportskih terena, zelenih površina – kazala je Bećirović.

Trenutno je sagrađeno manje od 10 posto planiranih objekata. Gradnja se nastavlja a radovi su vidljivi na svakom koraku.

Narednog mjeseca počinje gradnja naselja Central koje će nuditi smještaj za 3.500 ljudi, a imat će oko 1.000 stalnih stanovnika. Ima će školu, policijsku stanicu itd.

U Luštica Bayu posao je već dobilo oko 250 radnika. Uglavnom je riječ o ljudima iz okolnih mjesta, ali ima i onih koji su ovdje došli iz drugog kraja svijeta.

Klijentima pogoduje i blizina tivatskog aerodroma, udaljenog 20-ak minuta vožnje.

Cijene su od 2.700 eura po kvadratu, koliko će koštati stanovi u naselju Central, do 8.000 eura po kvadratu koliko košaju vile u naselju Marina. Organizatori tvrde da je većina objekta već rasprodata.