“Denkfabrik Agenda Austria”

Novi lockdown u Austriji biće skuplji od prethodnih

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-LOCKDOWN-EXTENSION
(210415) -- VIENNA, April 15, 2021 (Xinhua) -- Photo taken on April 14, 2021 shows closed stores in Vienna, Austria. The Austrian capital region is extending tough coronavirus restrictions until May 2 due to the critical situation in hospitals. (Photo by Georges Schneider/Xinhua)

Ako bi lockdown trajao do sredine februara, to bi se odrazilo na privredu sa gubitkom od 10,6 milijardi eura, izračunali su eksperti

Aktuelni lockdown u Austriji mogao bi biti značajno skuplji od onog na jesen i zimu prošle godine, ukazuju eksperti iz “Denkfabrik Agenda Austria”.

Što duže bude trajao, to će biti veći skok troškova.

Do 12. decembra, za koliko je najavljeno zaključavanje, lockdown će koštati austrijske poreske obveznike 2,7 milijardi eura, prenosi Tanjug.

Poređenja radi, prošle godine je lokdaun koštao zemlju 2,4 milijarde eura.

Ukazuju da je i prije godinu dana bio planiran kratki, tvrdi lockdown, a na njega je uslijedio drugi, pa i treći.

Ukoliko bi lockdown trajao do kraja godine, troškovi bi dostigli 5,1 milijardu eura, a prošle godine su troškovi zatvaranja dostigli vrijednost od “samo” 3,8 milijardi eura.

Ako bi lockdown trajao do sredine februara, to bi se odrazilo na privredu sa gubitkom od 10,6 milijardi eura, izračunali su eksperti.

Razlog za moguću eksploziju troškova aktuelnog lockdowna su u tome da je privreda ojačala u odnosu na jesen prošle godine, to jest već je bila dostigla skoro nivo od 2019, objašnjavaju iz “Agende Austria”.

Oni ujedno kritikuju upravljanje krizom vlade.

“Niko ne može da se krivi za izbijanje pandemije, ali za stravično loše upravljanje krizom može”, piše u analizi.