Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skok cijena

Novi udar na džepove bh. građana: Nakon hljeba i mlijeka poskupila i jaja

jaja unsplash

Deset konzumnih jaja prije dvije godine plaćali smo 2,5 konvertibilne marke. Sada, četiri

Rast cijena namirnica odavno se više ne bilježi se na mjesečnom, nego na dnevnom nivou. Građani ne osjete pretjeranu korist od inspekcijskih kontrola i kazni, jer se cijene ne snižavaju. Posljednjih dana poskupili su hljeb i mlijeko, sada i jaja. Ipak, ima i malo ohrabrujućih vijesti, javlja N1.

Izrazito niskih temperatura još uvijek nema, ali građane ipak prolazi jeza kada pomisle na račune za grijanje. No, umirujuće su riječi struke. Kako navode, stekli su se uslovi za sniženje cijene prirodnog gasa i to od prvog januara.

Ali ono što bismo mogli uštediti od eventualnog sniženja cijene gasa, preusmjerićemo na namirnice, jer ta poskupljenja ne prestaju. Deset konzumnih jaja prije dvije godine plaćali smo 2,5 konvertibilne marke. Sada, četiri. No, bh. jaje je i dalje najjeftinije u regiji.

Zbog sve većih troškova, te slabe zarade, pred gašenjem su i farme mlijeka. Na terenu je primjetno da je proizvodnja pala za 10%. Otkupna cijena mlijeka daleko je niža od onoga što građani vide na policama. Razlika je barem 1,20KM. Da je nešto trulo u državi Danskoj, pokazale su kontrole inspekcijskih službi. Rezultat je da su trgovine i benzinske pumpe nezakonito dizale cijene, zbog čega su izrečene kazne u vrijednosti 4,2 miliona konvertibilnih maraka.

O smanjenjima cijena, niko i ne priča. Male plate i penzije ispričana su priča, kažu mnogi, kao i činjenica da rast plate odavno ne prati rast inflacije u Bosni i Hercegovini. Ali zato bi nadležni mogli kontinuirano pratiti kretanje cijena, kako bi barem neko zaštitio građane.