Biznis

odluka elektroprivrede

Novi udar na džepove građana: Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

04/02/2021

Izvjesno je da će poskupljenje osjetiti najmanje 80 posto potrošača

Elektroprivreda RS će preko leđa građana pokrivati gubitke, ali i i razvijati nove investicije u hidroelektrane i vjetroparkove. Već sada je izvjesno da će uskoro struja u RS poskupiti. Otvoreno to najavljuje direktor Luka Petrović, ali za sada iz Elektroprivrede RS ne govore o visini poskupljenja.  Petrović najavljuje “da će to biti u malom procentu”.

Petrović je pojasnio da je Rudnik i termoelektrana “Ugljevik”, kao proizvođač električne energije u RS-u, prije godinu pokrenuo tarifni postupak i da im je odobreno povećanje cijene električne energije na pragu elektrane, te da će to uticati na regulisanu cijenu struje domaćinstvima i malim preduzetnicima.

Izvjesno je da će poskupljenje osjetiti najmanje 80 posto potrošača, pod uslovom da su ozbiljne namjere Vlade RS i Elektroprivrede da osiguraju subvencije za “povlaštene” potrošače, pod čim se podrazumjevaju socijalno osjetljive kategorije.

U Elektroprivredi razmišljaju da subvencioniraju između 50 i 200 kilovata po domaćinstvu. Poskupljenje bi se trebalo desiti u naredna dva mjeseca i sigurno će dodatno otežati pislovanje privrednih subjekata.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.