Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom “Kvalitetno, sigurno, sljedivo”

Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom “Kvalitetno, sigurno, sljedivo”

U okviru međunarodnog informativno promotivnog projekta “Kvalitetno, sigurno, sljedivo – peradsko meso EU porijekla” novinari iz Bosne i Hercegovine boravili su u trodnevnoj radnoj posjeti Sloveniji, gdje su upoznati sa suvremenim europskim procedurama uzgoja, prerade, distribucije i kontrole kvaliteta mesa i mesnih proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektu koji Evropska unija i Slovenija nizom aktivnosti provode od februara 2014. godine, a kraj projekta je planiran za februar naredne godine dokad će tržištu Jugoistočne Evrope, odnosno Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije i Kosova biti predstavljane prednosti kvalitetnog živinskog mesa koje se proizvodi po standardima EU.

Nosilac projekta je Gospodarsko interesno združenje Slovenije (GIZ), čije su sjedište u Ljubljani danas posjetili novinari. Domaćini su novinarima predstavili svoj rad, s akcenat na projekat koji i jest povod susreta, a potom je goste o zakonodavstvu EU i Slovenije te mjerama kontrole hrane na tom tržištu upoznao Lucijan Cencič, sekretar slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane.

Ističući kako potrošači EU žele kvalitetnu i sigurnu hranu, Cencič je kazao da potrošači isto tako žele da Unija poštuje raznolikost znanja, tradicija i navika, što predstavlja neprocjenjivo bogatstvo Evrope, kao i etičke i trajne vrijednosti, koje postaju sve važnije i u oblasti proizvodnje hrane.

“Sistem koji je uspostavila Evropska unija podstiče raznolikost, daje prostor tradicionalnim jelima i lokalnim specijalitetima, istovremeno podstiče trajan odnos prema okolini i brigu za dobrobit životinja. Sve to potrošačima putem dodate vrijednosti osigurava evropske prehrambene proizvode višeg kvaliteta”, kazao je Cencič.

Predstavnici medija iz BiH su jutros u Ljubljanu doputovali iz Ptuja u kojem su se prethodna dva dana imali priliku upoznati s radom u najvećim predstavnicima mesne industrije Slovenije i šireg regiona, odnosno u Grupaciji Perutnina Ptuj i Grupaciji Panvita u Murskoj Suboti. U sklopu posjete Ptuju, novinari iz BiH su posjetili su i proizvodne i prerađivačke pogone Perutnine Ptuj i upoznali se s procesom rada u tom sektoru.

Prva destinacija na kojoj su domaćini primili bh. novinare u Ptuju, malom slovenskom gradu na Dravi,  bio je jedan od tri podruma vina u vlasništvu Perutnine.

Inače, Ptuj je najstariji slovenski grad i s tradicijom proizvodnje vina od 777 godina. Ponosni na ovaj jubilej, domaćini su gostima priredili večeru uz degustacije pet vrsta decenijama starog bijelog vina iz bogate arhivske kolekcije. Lavirint tri vinska podruma u Ptuju dug je više od dva kilometra i ima kapacitet od pet miliona litara vina.

Najveća drvena bačva u njemu ima kapacitet od 22.110 litara vina, a u njenu izgradnju je utrošeno 12 kubnih metara prvoklasnog hrasta.